info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Unga män jobbar mest övertid

Allt fler svenskar jobbar övertid och det är unga män i bland annat byggbranschen som står för de flesta extratimmarna. LO har en kluven inställning till utvecklingen.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har övertidstimmarna för män mellan 16 och 24 år ökat med över 50 procent från oktober 2005 till oktober 2007. Betydligt mer än genomsnittet för Sveriges befolkning där motsvarande siffra är sju procent under motsvarande period.
– De unga männen finns ofta i branscher som bygg- och industri och det är där det rycker mest när det är högkonjunktur, säger Ingemar Göransson på LO till Dagens Nyheter.
Han menar att unga män ofta vill jobba övertid eftersom de vill tjäna mycket pengar för att spendera på prylar och annat.

För kvinnor i samma åldrar har övertidsarbetet däremot minskat sedan april 2005. Enligt Ingemar Göransson jobbar de oftare inom branscher som service och offentlig sektor och där blir skillnaderna inte lika stora under högkonjunktur.
Han har en kluven inställning till att övertidsarbetet ökar.
– Det är viktigt att kunna svara mot konjunkturen, men det får inte gå för långt. Det här sliter på människan som utsätts för press och kanske inte kan säga nej på grund av det sociala trycket. Om du säger nej får istället kollegorna jobba mer, säger han till tidningen.

Under en genomsnittlig vecka i oktober i år jobbades närmare 5,3 miljoner övertidstimmar i Sverige. Det motsvarar heltidsjobb för nästan 133.000 personer.
– Visst vore det bättre om andra kunde få de jobben, men det är tyvärr fiktion. Man hinner inte ta in och utbilda folk vid toppar, med tanke på att det är snabba leveranser och kort varsel, säger Ingemar Göransson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Unga män jobbar mest övertid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig