info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ulvaeus vinner mot Peab – tvist om skada efter grävjobb

Låtskrivaren och artisten Björn Ulvaeus har vunnit en skadeståndstvist mot Peab.
Han får dock bara ut en fjärdedel av det skadeståndsbelopp han begärt och tvingas betala hälften av Peabs rättegångskostnader, rapporterar Dagens Juridik.

Björn Ulvaeus får skadestånd av Peab. Foto: Pop House Entertainment Group / Fotograf: Anna Bergkvist, samt Leif Ingvarsson/Mostphotos

Tvisten handlar om en värme- och vattenledning som skadades efter att Peab gjort grävarbete på kommunal mark i november 2017. Under arbetet grävde Peab av en ledning för vatten till Björn Ulvaeus villafastighet. Enligt Ulvaeus själv underättades han om det inträffade  först i januari 2018.

Ulveaus hävdar att en kortslutning uppstod när kabeln blev avgrävd och fukt kom in i värmekabeln.  Så småningom smälte kablarna i skarven och det blev strömlöst i fastigheten. I slutändan måste hela kabeln bytas ut, berättar Dagens juridik som skriver om rättegångarna som följde.

Peab har hävdat att det inte varit deras fel utan att orsaken är installationen som gjordes för många år sedan och som gjort att fukt trängt in i värmekabeln och lett till kortslutningen. Man har även ifrågasatt kostnaderna för skadorna.

Sommaren 2020 stämde Björn Ulveaus Peab på 896 000 kronor i Mark- och miljödomstolen. Efter en rättegång med många experter inblandade tyckte inte Mark och miljödomstolen att bevisningen räckte. Domstolen dömde till Peabs fördel och Björn Ulveaus fick betala företagets rättegångskostnader.

Han överklagade dock till Mark- och miljööverdomstolen som nu gett honom rätt. De tycker att bevisningen håller att Peab gjort fel, däremot tycker de inte att han lämnat tillräckliga underlag för den omfattande skada han menar att Peab orsakat.
Björn Ulveaus får en fjärdedel av det skadadestånd än begärt. Peab ska betala honom 210 000 kronor med ränta från augusti 2018.

Själv ska han betala halva rättegångskostnaderna vid båda rättgångarna:  drygt 162 000 kronor till Peab för rättegången i Mark och miljödomstolen och 42 500 kronor till Peab för rättegångskostnader i Mark- och miljööverdomstolen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ulvaeus vinner mot Peab – tvist om skada efter grävjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig