info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ulf Kvarnström säger farväl: "Brinner så jäkla mycket"

Januari ut. Sen är det slut. Byggnads mångårige arbetsmiljöansvarige Ulf Kvarnström går i pension. Så vad ska du göra nu, Ulf?

Han var ställningsbyggare och blev själv illa skadad. Det blev starten till många års arbete för arbetsmiljön i bygg. Nu går Ulf Kvarnström i pension. Foto: Margite Fransson

Ulf har jobbat som ombudsman sedan 2004 med arbetsmiljö och arbetsrätt. Han började i region Örebro-Värmland, kom till förbundskontoret fem år senare och har haft sin nuvarande roll sedan 2014.

Hur känns det att gå i pension?
– Det är tudelat. Jag brinner så jäkla mycket för de här frågorna men någon gång ska man ju leva livet. Kanske blir jag med i någon arbetsgrupp och engagerar mig lite.

Varför blev du intresserad av arbetsmiljö?
– Jag var ställningsbyggare och förstörde ryggen, fick tre diskbråck, vid ett tungt lyft. Arbetsgivaren ville göra sig av med mig, strunta i rehabiliteringen. Men jag var påläst, stred för mina rättigheter och fick rätt.

Tyvärr finns det ett motstånd bland arbetsgivarna

Vad är det viktigaste man måste göra för att stoppa olyckorna?
– Att skyddsombudens kompetens tas till vara på byggena. Att de får vara med i det förebyggande arbetet, när man gör riskbedömningar. Men tyvärr finns det ett motstånd bland arbetsgivarna.

Vad har berört dig mest?
– Flera fall där människor behandlats så illa att de tappat all framtidstro. Det kan vara byggnadsarbetare som blir illa behandlade efter olyckor, skyddsombud som är noggranna och trakasseras och andra som blir mobbade på företagen.

Vad är du mest nöjd med under dina år?
– Att utbildningen för skyddsombud har ökats i tid, grundutbildningen är tolv dagar nu. Den har också fått bättre innehåll. Våra skyddsombud är välutbildade och har bra på fötterna då de ställer krav.

Och minst nöjd med?
– Att dödsolyckorna fortsätter är hemskt. Situationen rörande asbest är en katastrof, folk blir överexponerade i stor skala och dör på sikt. Sedan har vi belastningsskadorna och vibrationsskadorna. Vi har jobbat för att stoppa dessa risker som förstör arbetares liv. Men mycket återstår.

Det svåraste blir att inte träffa arbetskamraterna

Vad ska du göra nu då?
– Jag har ju mina bilar, bland annat min gamla Corvette. Och så bygger jag gärna. Jag ska bygga en musikstudio åt min son och göra om i källaren. Det svåraste blir att inte träffa arbetskamraterna.

Rollen som Byggnads arbetsmiljöansvarige tas över av Johan Torstensson Aas. Han är idag ombudsman och har tidigare varit huvudskyddsombud på Veidekke.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ulf Kvarnström säger farväl: "Brinner så jäkla mycket"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig