info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ukraina: risk för brist på parkett i Sverige

Kriget i Ukraina påverkar svensk industri på många olika sätt. Bland annat importerar vi stora mängder träprodukter från både Ukraina och Ryssland. Nu flaggar branschen för en möjlig brist på parkettgolv.

Kriget i Ukraina stryper tillgången på delar till parkettgolv. Foto: Mostphotos

Sverige importerar mycket ekvirke och komponenter till parkettgolv från båda länderna. Därmed finns det en risk för brist på golvmaterial. Johan Aspelin, vd på Golvbranschen, uttalar sig försiktigt.

– Idag är parkettgolven huvudsakligen i ek och en stor del av den kommer från Ukraina. Det leder till en ökad osäkerhet på både pris och leverans. Om utbudet minskar så får man räkna med prisökningar.

Finns det lager av ek att ta av eller kommer parkettproduktionen att minska?

– Mycket av produktionsindustrin bygger ju numera på ”just in time”. Man får vänta och se.

Johan Aspelin. Foto: Press.

De stora golvproducenterna Kährs och Tarkett varnar också för höjda priser och längre ställtider.

– Vi har ingen verksamhet i Ukraina och köper inget direkt därifrån. Vi har två av Europas största sågverk för hårdträ här i Sverige och där använder vi framför allt svensk ek. Det finns också flöden från Polen, Frankrike och Balkan, säger Johan Magnusson, VD och koncernchef på marknadsledande Kährs Group.

– Men i och med att Ukraina och Ryssland inte levererar skapar det totalt sett en komponentbrist på marknaden. Det gör att vi måste höja priserna. Just nu går våra fabriker för fullt och så länge vi har tillgång till komponenter kan vi leverera till våra ordinarie kunder. Men på sikt kan det bli svårt att serva nya kunder.

Han påpekar också att det finns alternativ:

– I vårt sortiment har vi andra produkter, bland annat ett parkettsystem av träliknande produkter tillverkade av ett miljövänligt plastmaterial. Vi har också ett koncept som heter Kährs Life som bygger på ett tunnare träskikt. Det innebär att man använder ekråvaran på ett mer resurssnålt sätt.

Johan Magnusson, Kährs. Foto: Press.

Tarkett svarar på Byggnadsarbetarens frågor per mejl, via en extern konsult.

Hur påverkar kriget i Ukraina er produktion av parkettgolv?

”Ukraina är en stor leverantör av träråvaror till Tarkett vilket medför stora förseningar och störningar i vår leveranskedja. Tarkett har en produktionsanläggning i Kalush i västra Ukraina som förser vår fabrik i Hanaskog med förädlad träråvara. Vi har inte köpt träråvara från Ryssland sedan i början av februari och även innan dess köpte vi bara små partier vid enstaka tillfällen.”

Ifall kriget fortsätter, kommer vi att se brist på träparkettgolv i Sverige?

”Trä är en bristvara sedan flera månader för stora delar av industrin med påverkan på varukedjor som följd. Vår leveransförmåga och vår verksamhet påverkas naturligtvis också.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ukraina: risk för brist på parkett i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig