info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Tysk supersko på väg till Sverige: ”Kommer korta byggtiden rejält”

Supersnabba arbetsskor som ökar produktiviteten kan snart finnas på svenska byggen. ”Byggtiden kommer bli minst 15 procent kortare”, säger Boris Beckenbauer på det tyska skoföretaget Schnelle&Schuhe.

En tysk supersko är nu på väg att ta steget in på svenska byggen. Foto: Schnelle & Schuhe

Under de senaste åren har det varit en enorm utveckling för löparskor. Rekord har slaktats och drömgränser har krossats. Främst gäller det längre distanser. Det har gått så lång att Internationella Idrottsförbundet har infört nya regleringar. Det handlar om att sulhöjden på löparskorna inte får vara för hög. Det finns även en begränsning på hur många kolfiberplattor som får klämmas in i en sula. Flera olika löparskor som gett för hög fart har även förbjudits.

Så det har utan tvekan varit en skorevolution. Vad som är mindre känt är att en supersko för byggnadsarbetare nu är på väg att ta steget in på svenska byggen. Det är det tyska skoförtaget Schnelle&Schuhe som ligger bakom ett omfattande forskningsprojekt som nu lett fram till ett par supersnabba arbetsskor.

– Vi har tittat på löparskorna. Tagit till oss den tekniken, gjort vissa förbättringar och byggt in den i specialdesignade arbetsskor. Rent arbetsmiljömässigt är skorna lika säkra som tidigare då de har både stålhätta och spikskydd, säger Boris Beckenbauer, säljansvarig på Schnelle&Schuhe.

En första prototyp har redan testats. Boris Beckenbauer pekar på att säkerheten inte har fått stå tillbaka för snabbheten. Foto: Riesig Schwer, Pressbild

En första prototyp blev klar i höstas. Hittills har skorna provats på ett par byggarbetsplatser i Berlin. Det har även genomförts ett par test i Sverige.

– De är fantastiska. Jag jobbar själv i Umeå och vårt ackord har gått starkt den senaste tiden. Även om vi bara är ett bygglag som testat skorna så har vi lyckats lyfta ackordssnittet i hela området, säger snickaren Jagar Quick.

Hur mycket har ni själva fått ihop?
– Vi ligger på omkring 300 kronor i timmen och samtidigt tar vi riktigt långa raster och chillar en hel del. Det här är verkligen framtiden.

Vi tar riktigt långa raster och chillar en hel del

Frågan är – varför satsar Schnelle&Schuhe på arbetsskor för just byggnadsarbetare? Enligt Boris Beckenbauer handlar det om att byggnadsarbetare rör sig över långa sträckor varje dag.

– De ska ut och in från matboden flera gånger per dag. Det är frukost och kaffe. Och sedan kaffe igen. Sedan går de riktigt långt ute på själva byggarbetsplatsen under arbetsdagen. Under ett helt år blir det en enorm sträcka och då finns det både tid och pengar att tjäna.

Enligt preliminära beräkningar kommer skorna korta byggtiden med runt 15 procent. Lite beroende på vad det är för projekt.

– Vissa jobb, som en del anläggningsprojekt, måste byggnadsarbetarna gå längre sträckor. Där blir naturligtvis effekten störst, säger Boris Beckenbauer och fortsätter:

– Det bästa av allt är att de svenska byggnadsarbetarna inte behöver vänta speciellt länge på våra superarbetsskor. Vi är redo att börja massproducera.

Observera att artiklen var publicerad 1 april så informationen kan vara mycket inaktuell. 

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Tysk supersko på väg till Sverige: ”Kommer korta byggtiden rejält”