info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Tvingades betala för att få arbeta – "Fruktansvärda förhållanden"

Arbetarna tvingades betala för att få arbeta. De jobbade i mögel och utan fallskydd. Nu har arbetsgivaren polisanmälts för människoexploatering.

Alibek Imomnazarov tvingades betala för att få jobba. Foto: Privat

De kom från Tadzjikistan för att försörja sina familjer. Istället blev byggnadsarbetarna Alibek Imomnazarov och hans kollega Parvis grovt utnyttjade.
– Vi tvingades betala stora summor för att få ett arbetstillstånd men något tillstånd kom aldrig. Vi har dessutom blivit lurade på tre månaders lön, berättar Alibek i telefon för Byggnadsarbetaren.

Deras arbetsgivare gav dem arbete på en villa i Nacka. De jobbade tio timmar om dagen med bara två lediga dagar i månaden.

I början av året fick de 120 respektive 90 kronor i lön per timme men för de tre sista månaderna blev det ingen lön alls. Sammanlagt lurades de att betala nästan 100 000 kronor i ersättning till arbetsgivaren för att få arbetstillstånd, tillstånd de aldrig fick.
Arbetsgivaren sa att de skulle få tillbaka en stor del av dessa pengar, men istället kom det bara ursäkter.

På bygget blev de lämnade för att riva vattenskadat gips och annat material som var mögligt. Tvärtemot alla regler var de helt utan skydd, de fick inte ens arbetskläder.
– Vi kände att det inte var bra att arbeta i möglet, det var så tungt att andas. Vi hade velat ha skydd men fick ingenting, säger Alibek.

Eftersom materialet var vattenskadat var där både mögel och svampar och förutom de kemiska riskerna innebar det även en fysisk fara.
– Efteråt insåg vi att det var farligt när vi rev. Det föll ner grejer, berättar Alibek.

Jobbet de skulle göra växte på grund av de allvarliga vattenskadorna. De rev även takbjälkar och de var uppe på hög höjd utan minsta fallskydd.

I juni fick deras arbete ett abrupt slut då de greps av gränspolisen och hamnade på förvaret i Märsta, samtidigt gick deras chef under jorden. Det var tre arbetare på bygget, men en av dem har gett upp och lämnat landet.

De har sökt hjälp hos Stockholms LS inom SAC Syndikalisterna. Och nu har deras arbetsgivare polisanmälts.
– Vi anser att utnyttjandet varit så grovt att vi gjort en polisanmälan om människoexploatering. Det är djupt tragiskt att man tvingas betala pengar för att få jobba och att man tvingas arbeta under så fruktansvärda förhållanden.  Det är verkligen en form av trafficking, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare inom Stockholm LS.

Emil Boss säger att man upptäckt att mannen sannolikt lurat många personer. Han sålde sitt företag och har startat ett nytt i Jämtland men också gjort sig oanträffbar. Han har även varit åtalad men friad för terroristbrott.
– Vi kommer nu att försöka driva in löneskulden och hoppas att Alibek ska får stanna i landet i sex månader innan han utvisas. Hans kollega har sökt asyl och får vistas här, säger Emil Boss.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons

Du läser: Tvingades betala för att få arbeta – "Fruktansvärda förhållanden"