info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två medlare utsedda

Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist och Göte Larsson till medlare i konflikten mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna.

Det var igår som Byggnads varslade om strejk för 600 maskinförare på 44 bolag. Efter att ha lämnat över varslet till Maskinentreprenörerna kontaktades Medlingsinstitutet som nu alltså utsett två medlare.
– Jag förväntar mig att bli kontaktad i början av nästa vecka. Ett alternativ är att Maskinentreprenörerna själva ringer och vill börja förhandla, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.
Konflikten mellan parterna handlar om att de inte lyckats komma överens i den arbetsgrupp som tillsattes i höstas. Gruppens uppdrag var att se över Entreprenadavtalet och göra det modernare. En målsättning var att tillämpa flera av de förenklingar som infördes i det helt omgjorda Byggavtalet. Den stora stötestenen handlar om att Byggnads vill att maskinförare som arbetar på större ackordsbyggen ska tjäna minst utbetalningsnivån som ackordslaget på det aktuella bygget har. Den regeln gäller redan för de maskinförare som jobbar på Byggavtalet. Maskinentreprenörerna säger nej till denna förändring. Parterna tvistar även om arbetstidsförkortning, semesterersättning och grundlönen. Enligt båda parterna är de dock i stora delar överens om ett nytt avtal.

Strejk från den 12 april

Om varslet bryter ut i en strejk kommer den att påbörjas 06:00 den 12 april genom arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom Entreprenadmaskinavtalet

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två medlare utsedda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig