info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två fastnade i schaktmassor – grävde loss skadad kollega

Den 32-årige mannen fick schaktmassor upp till midjan och bröt ett ben i bäckenet. Nu har domen kommit.

Här satt mannen fast i schaktmassorna. Foto: Polisen

En underentreprenör dränerade och isolerade en grund vid en fastighet söder om Stockholm i maj 2019. En grävmaskin hade grävt ett drygt två meter djupt schakt längs husfasaden och lastat upp jordmassor på långsidan, alldeles intill schaktet.

Två av de anställda jobbade med spadar i schaktet vid huset när något gick snett. Delar av schaktväggen rämnade och jordmassor med inslag av betong rasade över de två männen. En av de anställda, en 32-årig man, fick undre delen av kroppen begravd i jord och betong. Hans kollega fick inte lika mycket jord över sig och lyckades ta sig ur schaktmassorna, samtidigt som 32-åringen grävdes fram av mannen som körde grävmaskinen.

Enligt arbetsmiljöverkets expert var orsaken till olyckan att massorna lagts för nära schaktet. På grund av jordmassornas tyngd och det knappa avståndet till kanten på schaktet gav kanten efter.

Åklagaren ansåg att både huvudentreprenören och underentreprenören för grävprojektet hade gjort fel och borde betala företagsböter, men Södertörns tingsrätt valde att bara fälla underentreprenören och utfärda en bot på 50 000 kronor, betydligt lägre än de 200 000 kronor som åklagaren yrkat på.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två fastnade i schaktmassor – grävde loss skadad kollega

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig