info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två anmälningar mot Peab efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket har anmält Peab till åklagare en andra gång gällande arbetsplatsen i Göteborg där en dödsolycka inträffade tidigare i år. Den här gången gäller det att företaget inte hade gjort någon förhandsanmälan.

Redan i maj gjorde arbetsmiljöverket en åtalsanmälan för att det ansåg att metoden som användes under rivningsarbetet orsakat olyckan. Anmälan innebär att en åklagare utreder om ärendet ska gå till åtal.

Under sommaren har verket gjort en andra anmälan till åklagare. Den gäller att Peab bröt mot föreskrifterna genom att inte lämna någon förhandsanmälan till verket innan arbetet startade i februari.

Kammaråklagare Göran Hansson, som utreder anmälningarna, säger till Göteborgs-Posten att undersökningen om olyckan kommer att avgöra hur allvarliga ärendena är, beroende av om olyckan hade kunnat undvikas. Vid olyckan välte en vägg över 30-årige Teemu Kangas, han avled senare under dagen.

I en förhandsanmälan lämnas bland annat uppgifter om vilket företag som har samordningsansvar, hur många som ska jobba på arbetsplatsen och när arbetet börjar. Att inte ha lämnat in uppgifterna kan leda till bötesstraff. Janet Granhage, jurist på arbetsmiljöverket, säger att förhandsanmälningar generellt kan ha betydelse för att förebygga olyckor i och med att verket kan göra inspektioner på arbetsplatser det fått kännedom om.
Arbetsmiljöverket har också konstaterat att det saknades en uppdaterad arbetsmiljöplan då olyckan skedde. Detta kommer verket inte gå vidare med eftersom det är oklart vem som bar ansvaret.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två anmälningar mot Peab efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig