info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggdjuret

Tunnelarbetaren som har fullt upp med renoveringen utan slut

Grävlingen bygger underjordiska gångsystem. Ibland i flera våningsplan. Deras bostäder kan ha en diameter på 60 meter och bestå av 300 meter tunnlar och rum.

Grävspecialist. Foto: Mostphotos (montage)

Jobbar nattskift

Per Risberg.

l Grävlingen är energisk och jobbar hårt på att få till en bra och rymlig boning. Renoveringsarbetet slutar aldrig. Nya tunnlar och rum växer fram vartefter. Grävlingens kraftfulla tassar och klor är bra redskap vid tunneldrivningen, som främst sker nattetid. Tassarna används också som ”skopor” och grävlingen skrapar och backar ut med materialet ut ur gångarna.

Flera utgångar och hål ut i friska luften skapar en god ventilation i boningen och fungerar även som nödutgångar. Det ligger mycket arbete bakom de stora gryten, som ofta används i årtionden och av flera generationer. Isoleringsmaterialet är ofta gräs. Vissa tunnlar grävs så djupt att de ligger på frostfritt djup.

Det är främst de unga honorna som jobbar med nyproduktion

– Per Risberg, vilthandläggare på Naturvårdsverket

Honorna är drivande

Det sker inte så mycket nybyggnation av gryt. Det är främst de unga honorna som jobbar med det. När honan är dräktig söker hon efter ett bra ställe att börja tunneldrivningen på. Hon gör diverse provhål tills hon hittar bra markförhållanden, hon föredrar sandig, lättgrävd mark, gärna i en sluttning.

Hanarna är delaktiga, men honorna är flitigast, med syfte att få till ett bra gryt för sin avkomma. Grävlingsungar av honkön stannar ofta i området där de fötts och gräver egna gångar i grytet när de är tillräckligt stora, hanarna lämnar grytet tidigare. Ibland lägger de dräktiga unga honorna beslag på övergivna gryt i jakten på husrum, och utvecklar boendet med nya tunnlar där i stället.

Ingång till ett grävlingsgryt. Foto: Mostphotos

Bor i kollektivhus

Flera grävlingsfamiljer bor ofta i ett gryt ihop. I snitt består gruppen av sex individer. Det finns gryt där man noterat upp till 23 individer. Grävlingen är ett renligt djur. Utanför boningen bygger man prydliga utedass i form av gropar.

I tunnelsystemet finns alltid ett par som är dominant. De lever hela livet ihop, men andra honor parar sig också med hannen som försvarar sin del av grytet aggressivt ifall en annan hanne försöker tränga sig på och ta över hans hona.

Grävling/Meles meles
  • Anläggare
  • Tunnelarbetare

Verktyg: Kraftiga framtassar med klor. Används vid tunneldrivning. Tassarna används som grävskopor för att få ut materialet ur tunnlarna.

Spetskompetens: Skicklig grävare.


Läs mer:  Inget slarv när skatan reglar upp husbygget

Läs mer: Getingarnas hårda byggmetoder – barnarbetare kräks upp ”betongmassa”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tunnelarbetaren som har fullt upp med renoveringen utan slut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig