info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggdjuret

Getingarnas hårda byggmetoder – barnarbetare kräks upp ”betongmassa”

De smäller upp tusentals bostäder på bara några månader. Problemet är bara att de skickliga betongarna är barnarbetare, anställda av en hårdför entreprenör. Vi kollade in getingens byggmetoder med Niklas Johansson, biolog på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Foto: Mostphotos

Drottning och entreprenör

Niklas Johansson.

Storbygget börjar med en enda övervintrad getingdrottning. Alla andra getingar dör under vintern. I slutet av mars börjar drottningen själv bygga ett bo, där hennes avkomma sedan föds. Drottningen är den ursprungliga entreprenören, som sedan tar in sina unga döttrar som arbetare för att bygga klart boet. I slutet av sommaren kan det inrymma över tusen getingar.

Drottningen måste ha arbetskraft och det sköter hon enkelt genom att själv producera arbetare.

– Niklas Johansson, biolog

Betongare – med pappersmassa

Getingarna bygger sitt bo av tuggad pappersmassa. De gnager loss träfibrer från till exempel staket och husfasader. De blandar fibrerna med saliv i krävan för att få ett hållbart material. Processen fungerar på ett liknande sätt som en betongblandare.

När det är dags att bygga, kräks getingarna ut ”betongen” från krävan i fina strängar. De lägger tunna lager som till slut bildar en vägg.

Sexkantig arkitektur

Getingboet växer under sommaren till ett flervåningshus. De små sexkantiga, uppochnervända ”lägenheterna” fästs i taket av boet med hög precision i en gemensam massproduktion.

Ett getingbo har samma syfte som miljonprogrammet – det handlar om en enorm bostadsbrist som måste hanteras snabbt. Men renoveringsbehov finns inte i getingarnas värld. Alla lägenhetsinnehavare dör i september.

Geting/Vespidae

✔ Betongarbetare

✔ Stommontör

Verktyg: Krävan och munnen.

Spetskompetens: Masstillverkning i högt tempo.

Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Getingarnas hårda byggmetoder – barnarbetare kräks upp ”betongmassa”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig