info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tunnelarbetare och gitarrist

På 1980-talet skrev han världshiten Listen To Your Heart tillsammans med Per Gessle. Nu har han lyssnat på sitt eget hjärta och tagit jobb på ett bygge. Hitmakaren och Gyllene Tider-gitarristen Mats "MP" Persson har blivit tunnelarbetare i Hallandsåsen.

Luften är rå, belysningen kall. Det slamrar, dunkar, vibrerar. Grumsigt tunnelvatten sprutar över Mats ”MP” Perssons skyddsdräkt.
Här mår han bra.
MP är mannen som låg etta på Billboardlistan. Som uppträdde för över 100 000 hängivna fans under en och samma vecka under Gyllene Tiders senaste turné. Som fick sin megahit Listen To Your Heart spelad tre miljoner gånger i amerikansk radio. Varför i hela fridens namn sökte han det här jobbet?
För att få vara en i gänget. Han har ändå aldrig gillat att ”stå längst fram på scen och apa sig”.
-När jag kom hit hade de andra på skiftet redan jobbat ihop ett par år och kände varandra. Ändå hamnade jag rätt i myrstacken på en gång, säger MP medan jobbarkompisarna flinar godmodigt åt reportageteamet, som försöker hänga med i vad som händer inne i tunnelborrmaskinen.
– Jag är en lagmänniska som tycker om att hitta min plats i gruppen. Sen spelar det ingen roll om det är i ett band eller på en arbetsplats.

Mats är lokförare i tunneln

Transporttåget skramlar in och ut ur södra mynningen. Det är rör, fläkttuber, singel och cement som ska in till bygget och slam som ska ut till reningsverket. Mats Perssons uppgift är helt enkelt att köra tåget. Som lokförare är MP sin egen klarerare. Det gäller att samordna sig med det andra tåget och hålla reda på vilket gods som ska av på vilken station inne i röret och tunnelborrmaskinen.
– Det var mycket detaljer att memorera i början men det var kul att utsätta sig för det. Nu börjar jag få ett hum om det mesta som händer här, säger han.
MP har suttit vid spakarna i transporttåget i Hallandsåsen i snart tre år. Betydligt längre än så hade han suttit ensam vid mixerbordet i sin studio och funderat på om han inte borde göra något annat också. Inte för att han tröttnat på musiken – den vill han hålla på med livet ut – och inte för att han behöver pengarna – Gyllene Tiders och Roxettes musik spelas fortfarande flitigt och royaltyslantarna tickar in. Men för att få rutiner, jobbarkompisar, ett vanligt liv.

Tipsades om tunneljobbet

Det var några goda vänner på tunnelbygget som tipsade om att det behövdes folk och sa åt MP att söka. Efter några veckors utbildning i tunnelnavigation och grundläggande säkerhet och en tids bredvidgående fick han ett vikariat som lokförare. Nu går han på ett kontrakt som löper byggtiden ut.
”Ett bananskal” säger han själv om livsstilsbytet sommaren 2008.
Då hade det gått jämnt 30 år sedan grabbarna höll sin första spelning på Bio Reflex i byn Getinge norr om Halmstad. Per Gessle och Mats Persson hade dragit igång bandet året innan och just bytt namn från Grape Rock till Gyllene Tider.
Snickarsonen MP gick ut gymnasiet i samma veva, på el- och teleteknisk linje. Men något elektrikerjobb blev aldrig aktuellt.
– Nej, man hade ju lite annat att pyssla med då.
1979 släpptes första plattan med låtar som Flickorna på TV2 och Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly. Sen var centrifugen igång. Listettor, folkparksturnéer, nya skivsläpp, klassiker som är mer svensk sommar än ihållande regn på midsommarafton. Du kan låtarna: (Kom så ska vi) leva livet, Sommartider, När vi två blir en…

Gyllene Tider splittrades

1985 splittrades Gyllene Tider men Per Gessle och MP fortsatte samarbeta. Medan Per slog igenom med Marie Fredriksson i Roxette höll sig MP i bakgrunden som låtskrivare och studiotekniker. 1988 skrev MP och Per tillsammans Listen To Your Heart, som kom att bli en hit med Roxette över hela världen.
– Jag var på en konsert med Lena Ph i Halmstad den kvällen Roxette kom etta med den på USA-listan. Det fanns inga mobiler då men Per ringde till köket och de fick springa ut och leta upp mig i publiken. ”Kom hit NU. Det är en massa journalister och skit” sa han.
Två stora comebackturnéer med Gyllene Tider har det också blivit; Återtåget 1995 och Finn 5 Fel-spelningarna 2004, den största turnén någonsin i Sverige som lockade en publik på närmare en halv miljon människor.
– Under en vecka spelade vi i Örebro, Jönköping och Göteborg för sammanlagt 110 000 pers. Det är det inte många som klarar. De enda jag kan komma på är Stones. Jag blir yr i huvudet när jag tänker på det, säger MP.

Tunneln snart klar

Årsskiftet 2013/2014 beräknas tunneln genom Hallandsås vara klar. Då är det dags för de 350 tunnelbyggarna från hela Europa att dra vidare. Kanske följer MP med.
– Dyker det upp något, så. De ska ju borra sönder hela Köpenhamn och det är grejer på gång i Oslo. Det är ett skönt jobb. Man jobbar häcken av sig tolv timmar om dygnet i sex dar och sen är man ledig i nio och tänker inte mer på det. Men jag vet inte, vi får se…
Att inte veta vad som kommer härnäst är något MP känner igen från musikens värld och något han gillar. En tunnel eller en platta, det är ett projekt vilket som.
MP är noga med att han inte har valt sida. Han driver fortfarande sin musikstudio och låtskrivarverkstad. I vår har han hjälpt Brandsta City Släckers från Helsingborg med en ny låt och dessförinnan jobbade han med Svenne Hedlunds Elvis-skiva.
– Och i bland kommer Per och spelar in sina trudelutter. Men visst har jag trappat ner på musiken. Jag har ett fast schema här och det får musiken anpassa sig efter.

Karin Hylander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tunnelarbetare och gitarrist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig