info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Trycket ökar på Byggnads – marssiffrorna pekar starkt upp

Antalet byggnadsarbetare som nu vill gå med i facket ökar dag för dag. Liksom trycket på fackets medlemscenter dit desperata arbetare och förtvivlade företagare nu ringer.

I mars månad 2019 fick Byggnads 68 stycken nya medlemmar. Under mars i år ligger siffran på 325 enligt färska uppgifter från Nicklas Mattsson, enhetschef på medlemscentret Byggnads Nu. Det är nästan en 300-procentig ökning.

– Bara igår (31 mars) hade vi 150 inträden, det är mycket högre än normalt, säger Nicklas Mattsson.

De nya reglerna för a-kassan är en delförklaring, det drar även upp medlemsgraden i facket.

– Många nya medlemmar säger att de funderat på att gå med en längre tid men att det här fått dem att ta steget. Det är en orolig tid på arbetsmarknaden och den fackliga relevansen har inte varit så här hög på många, många år.

Han understryker att de välkomnar alla nya byggnadsarbetare med öppna armar även om han tror att det finns en del medlemmar som rynkar på näsan, att ”nu är det dags…”

– Det finns säkert en och en annan, men jag tror att merparten tycker att ”vad bra att vi som förening är relevant”. Det är tid att se framåt nu, säger Nicklas Mattsson.

Trycket på medlemscentret har varit mycket stort senaste veckorna.

– Vi har justerat öppettiderna och ser ett ökat tryck och något ökat kötid, 6-7 minuter när vi brukar ha ett snitt på 2 minuter. Utifrån rådande situation är jag jättenöjd. Vi på medlemscentret är frontlinjen som möter medlemmarna och i den här unika situationen är det inte lätt att vara facklig rådgivare, de drar ett jättelass! Byggnadsarbetare ringer och är förtvivlade, företagare som är desperata, familjemedlemmar som har frågor…


Du läser: Trycket ökar på Byggnads – marssiffrorna pekar starkt upp