info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gjutning på 360 kubik gick fel: "Måste bila bort betongen"

Sprickor både på ytan och in djupare i betongen. Ja det var vad som hittades vid en inspektion efter gjutning på Götatunneln i Göteborg. Nu kommer det ta tre veckor att få bort betongen.

Något gick fel vid rivningen. Nu tar det veckor att bila bort betongen innan delar eller hela gjutningen kan göras om. Foto: Trafik Göteborg

Det är Trafikverket som har underkänt en gjutning i samband med förstärkningsarbeten i Götatunneln. Tanken var att tunneln skulle öppna upp om ett par dagar, men nu lär det dröja ytterligare några veckor innan bilarna åter börjar att rulla.

Upptäckten gjordes förra veckan och enligt Trafikverket måstet stora delar av den senaste gjutningen göras om. För att åtgärda bristerna pågår därför ett arbete med att bila ner betongen, något som alltså beräknas ta cirka tre veckor. Själva gjutningen  omfattar en yta på 30 gånger 12 meter.

Ulf Angberg är kommunikationsansvarig på Västlänken.

Vad är det för brister som ni hittat?

– Efter att formen revs så upptäcktes det sprickor i betongen. De är utspridda över hela ytan och är både ytliga och så djupa som fem centimeter in i betongen. Det vi gör nu är att vi bilar bort betong för att se om vi behöver gjuta om allt eller bara delar av förstärkningen.

Anledningen till förstärkningsarbetena är att Västlänken passerar ovanför Götatunneln på två ställen, vid Kanaltorget och Otterhällan. Tunneln måste klara tyngden från Västlänken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gjutning på 360 kubik gick fel: "Måste bila bort betongen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig