info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre skadade i gasolycka

Två rörarbetare och en målare skadades igår i en gasolycka i Stockholm. Polisen och arbetsmiljöverket har inlett utredningar. Byggnads ombudsman tror att olyckan hade kunnat undvikas.

Olyckan inträffade i samband med ett stambyte i en fastighet i centrala Stockholm. Eld slog ut ur en gasledning som kapades för att tas bort. Två rörarbetare fick stanna på sjukhus över natten med lätta brännskador, en målare fick lindrigare skador.

Polisen har inlett förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, och även arbetsmiljöverket har besökt olycksplatsen.
Byggnadsarbetaren har inte nått den ansvarige personen på arbetsmiljöverket för kommentar i dag. Tomas Kullberg från Byggettan är dock kritisk efter sitt besök på olycksplatsen.
­- Den stora bristen var att man inte gjort någon riskinventering över huvud taget gällande rörarbetet, säger han.

Det fanns en arbetsmiljöplan, men den underentreprenör som gjorde rörarbetet hade alltså inte redovisat riskerna med sin del av jobbet. Och Tomas Kullberg kallar arbetsmiljöplanen för ”pappersprodukt”. Han är också kritisk till att övriga personer som jobbar med stambytet fått återgå till arbetet utan krishantering.
Huvudentreprenör för stambytet är Bengtssons bygg och entreprenad. Ägaren Nils Bengtsson tror inte att det skulle ha gjort någon skillnad om det stått med i arbetsmiljöplanen att arbete med gas skulle utföras.

Han säger att allt annat fanns med i planen, och att han själv fick en aha-upplevelse gällande vikten av dess anhöriglista igår. Nästa gång det blir aktuellt ska han dock se till att gasarbete skrivs in.
Gällande krishanteringen säger han att de personer som befann sig i närheten har fått stöd, och att de som arbetade i resten av huset knappt märkte av smällen. Orsaken till olyckan är ännu oklar. Enligt Nils Bengtsson är det vanligt att såga i ledningar där det ligger kvar gas, men insläppet från gatan ska vara avstängt. I det här fallet verkar gasen ha varit fullt påsatt.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre skadade i gasolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig