info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre åtalas för dödsolycka

Två chefer och en arbetskamrat åtalas för arbetsmiljöbrott efter en dödsolycka i Malmö, där en ställningsbyggare avled efter att ha fått plankor över sig. Åklagaren kräver också att företaget, Heab Byggställningar AB, ska betala en miljon kronor i företagsbot.

Olyckan hände i maj 2004. På arbetsplatsen monterade man ner en byggnadsställning. Arbetarna tog ned plankorna med nockspel, talja och en hissbom. Plankorna togs ned från 15 meters höjd. Men vid ett tillfälle föll lasten av plankor och träffade den 34-årige ställningsbyggaren. Han skadades så illa att han avled av sina skador.

Kammaråklagare Lotten Loberg åtalar nu tre personer som ansvariga för dödsfallet, för arbetsmiljöbrott. Det är dels två chefer på Heab Byggställningar. Hon menar att de som ansvariga för arbetsmiljön åsidosatt vad de vad de var skyldiga att göra en enligt arbetsmiljölagen för att förebygga olycksfall. Därigenom, menar åklagaren, har de av oaktsamhet orsakat 34-åringens död. Också arbetskamraten som arbetade med att fira ner plankorna åtalas; för att inte ha gjort det han var skyldig enligt arbetsmiljölagen för att förebygga olycksfallet.

Då det gäller cheferna anser Lotten Loberg, att de brustit på flera punkter.
*det systematiska arbetsmiljöarbetet var inte tillräckligt.
*de skulle fortlöpande undersökt riskerna i verksamheten och dessutom motverkat risker. De skulle till exempel ha sett till att ingen arbetade under hängande last.
*de skulle ha försäkrat sig om att de som monterade ner ställningen hade tillräckliga kunskaper och erfarenheter av sådant arbete, samt att de hade fått ordentliga instruktioner.
*den omkomne var oerfaren i branschen och borde ha fått en handledare. 

Då det gäller arbetskamraten är bristerna, enligt åklagaren, bland annat att han inte bedömt riskerna vid nedmonteringen av ställningen och att han borde sett till att hans kollega inte arbetade under hängande last. Han skulle också bättre förvissat sig om att lasten var säker och att kamraten var beredd på att ta emot denna innan den släpptes. Dessutom borde den som stått nedanför ha fått dirigera arbetets gång.

Åklagaren yrkar också på en företagsbot på en miljon kronor för Heab Byggställningar AB. Hon menar att bolaget i sin verksamhet grovt åsidosatt de skyldigheter man är skyldig att uppfylla enligt arbetsmiljölagen och dess föreskrifter. Vidare att bolaget inte gjort vad som skäligen kan krävas för att förebygga brottsligheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre åtalas för dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig