info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Träslag som ger astma används i Sverige

Röd ceder, som innehåller ett ämne som ger astma, används nu i Sverige. Arbetsmiljöverket varnar trä- och byggnadsarbetare för riskerna.

På 1970-talet insjuknade 100-tals sågverks- och byggnadsarbetare i Kanada sedan de bearbetat röd ceder. Orsaken var att de inandats trädamm som innehåller plikatinsyra, ett ämne som är kraftigt allergiframkallande.
Plikatinsyra finns i röd ceder, ett träslag som också kan gå under namnet cederträ, kanotceder eller shinglewood. På latin heter trädet Thuja plicata och det växer i de västra delarna av Nordamerika.

Nu har flera rapporter om byggnadsarbetare som insjuknat i astma nått arbetsmiljöverket. Både från Göteborg och Stockholm har det kommit rapporter om astma och om svårläkta sår och svullnader som kontakt med röd ceder kan ge. Verket varnar därför för riskerna med träslaget.
Arbetsmiljöverket beskriver riskerna som stora. Det räcker med några timmars exponering för att få hosta och andningsproblem och bara varannan drabbad blir frisk efter det att de utsatts för damm.
Verket vet inte hur mycket röd ceder som importerats till Sverige men man tror att det handlar om små mängder. Normalt används röd ceder som fasadbeklädnad eller som material i altaner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Träslag som ger astma används i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig