info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Timlön på 50 kronor för byggjobb i Uppsala

Byggnads har kallat en företagare till förhandling gällande att litauiska byggnadsarbetare i Uppsala endast tjänar 50 kronor i timmen. Om förhandlingarna inte ger resultat kan det bli aktuellt med blockad.

Upsala Nya Tidning, UNT, avslöjade i förra veckan att de litauiska byggnadsarbetare som bygger en friskola i Uppsala endast tjänar 50 kronor i timmen. Byggnads ordförande i Uppland, Hans Olsson, säger till Byggnadsarbetaren att avdelningen fått uppgifterna bekräftade i kontakter med arbetarna.

Arbetarna är anställda av det litauiska företaget Upteka, men uthyrda till Hoffman House i Uppsala. Enligt UNT sa Gunnar Hoffman på Hoffman House i förra veckan att han inte kände till vilka löner Upteka betalar ut, men att Hoffman House betalar 120 till 130 kronor i timmen till Upteka för varje arbetare. Byggnads har också hänvisats till Upteka gällande förhandlingar om avtal.

Enligt vad som senare framkommit är det dock Gunnar Hoffman själv som står bakom det litauiska företaget. Detta framgår också på Hoffman Houses hemsida, där det står att han driver det tillsammans med ytterligare en person. På hemsidan står det vidare att EU utökades med de baltiska staterna 2004, och att ”vi fick därmed tillgång till en ny kategori duktiga yrkesmän till konkurrenskraftiga priser”.

Enligt Hans Olsson har Byggnads i Uppland haft ögonen på verksamheten en längre tid. Då de inte har fått kontakt med någon företrädare för Upteka har de dock inte kunnat kalla någon till förhandling om avtalsenliga löner. Efter att ha fått bekräftat att det är Gunnar Hoffman som står bakom företaget har Byggnads nu kallat honom till förhandlingar den nionde augusti.

Hans Olsson konstaterar att blockad kan bli aktuellt om det inte går att komma överens förhandlingsvägen. Gunnar Hoffman vill inte lämna några kommentarer då Byggnadsarbetaren når honom på telefon.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Timlön på 50 kronor för byggjobb i Uppsala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig