info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tilly positiv till samgående

Byggnads ordförande Hans Tilly välkomnar Målareförbundets beslut om att verka för ett samgående med Byggnads. Han tycker det låter som en rimlig ambition att Målareförbundet kan bli en del av Byggnads tidigast 2009.

Svenska Målareförbundet tog i dag, fredag, ett kongressbeslut om att verka för ett samgående med Byggnads. Nu ska möjligheten utredas, och sedan får förbunden ta ställning till om de vill fullfölja idén.
– Det gläder mig, säger Byggnads ordförande Hans Tilly om Målareförbundets beslut.

Hans Tilly tror att en sammanslagning skulle innebära bättre samordning på byggarbetsplatserna, i och med att fler skulle vara med i samma förbund. Han säger sig inte se något som Byggnads har att förlora på ett eventuellt samgående.

Enligt Målareförbundets ordförande Lars-Åke Lundin har förbundet varit tvunget att se över sin organisation utifrån att måleribranschen gått igenom en strukturförändring som bland annat påverkat medlemsstatistiken negativt. I översynen har de bland annat tagit hänsyn till behov av förbättrad arbetsplatsbevakning och ökad styrka i avtalsförhandlingarna.

Målareförbundet har ungefär 16 500 medlemmar och är, med sina 119 år, det äldsta verksamma LO-förbundet. Lars-Åke Lundin konstaterar att det inte varit någon smärtfri process att komma fram till inriktningsbeslutet om att bli en del av Byggnads.

Tidigare i år drog Byggnads sig ur förhandlingar om ett samgående med Målareförbundet, Elektrikeförbundet och Fastighetsanställdas förbund. Motivet var att Byggnads inte tyckte att ett samgående vore ekonomiskt försvarbart.

Nu betraktar Hans Tilly alltså däremot en sammanslagning med enbart målarna som intressant. Enligt Målareförbundet är det ett rimligt antagande att ett samgående kan ske tidigast 2009, Hans Tilly tycker också att det låter som en rimlig ambition.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tilly positiv till samgående

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig