info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Teknikutbildning med vind i seglen

Det satsas på vindkraft i Sverige och till 2020 vill Energimyndigheten se flera tusen nya kraftverk runt omkring i landet. Efterfrågan på vindkraftstekniker lär därför öka och nu startar nya utbildningar för det heta yrket.

Hjalmar Strömerskolan i Strömsund har startat landets första utbildning i vindkraftsteknik. Det är en tvåårig utbildning med 20 platser som vänder sig till alla med gymnasiekompetens som vill jobba med service, underhåll och drift av vindkraftverk.
– Vindkraften ska ju byggas ut stort i Sverige så enligt branschen kommer inte studenterna ha några problem med att få jobb efter utbildningen, säger skolans biträdande rektor Karin Liinasaari.
Utbildningen bedrivs i samarbete med bland annat Högskolan på Gotland men viktiga inslag är också praktik och studiebesök. Färdigutbildade vindkraftstekniker får bland annat certifikat i heta arbeten och för höghöjdsarbeten.

I dag finns endast omkring 800 vindkraftverk i hela Sverige men om Energimyndigheten får som de vill kommer antalet femdubblas fram till år 2020.
Enligt Karin Liinasaari kommer en skola på västkusten att starta en liknande utbildning i vindkraftsteknik och fler lär följa efter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Teknikutbildning med vind i seglen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig