info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tecken på lägre tillväxt för byggbranschen

Hjulen i byggsverige fortsätter att snurra allt snabbare. Men ökningen är inte lika stark som tidigare, vilket kan vare ett tecken på att en avmattning är på gång. Det visar Konjunkturinstitutets månadsrapport för september.

Precis som under tidigare månader i år så visar siffrorna från Konjunkturinstitutet att tillväxten i byggbranschen fortsätter. Orderingången och sysselsättningen stiger. Fyra av fem byggbolag är nöjda med orderstockens storlek. De har alltså fullt upp med jobb. Flest nöjda byggare finns det hos dem som är inriktade på bostadsbyggande. Även anbudspriserna har stigit ytterligare, vilket visar att konjunkturen är stark. Enda problemet för byggföretagen – precis som tidigare i år – är bristen på arbetskraft. Hela 60 procent av byggföretagen anger avsaknaden av arbetskraft som ett hinder för ytterligare tillväxt.
När det gäller förväntningarna inför framtiden är byggbolagen mer skeptiska. Visserligen tror de på fortsatt ökning av orderingång, byggande och sysselsättning under de närmaste månaderna. Men det är färre företag än tidigare som räknar med en uppgång. En tendens som slår igenom även när det gäller anbudspriser. Möjligen är detta ett första tecken på att konjunkturen för byggbranchen håller på att plana ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tecken på lägre tillväxt för byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig