info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Takarbete utan fallskydd: ”Rena vilda västern”

Just nu pågår ett livsfarligt takarbete på några radhus i Nynäshamn. Arbetsmiljöverket ska inspektera arbetsplatsen idag, torsdag.

Det farliga arbetet pågår i samband med en takrenovering. Takpannor, takläkt, papp och all plåt ska bytas ut. Projektet drog igång redan förra sommaren då etapp 1 genomfördes. I förra veckan startade etapp 2.

– Det springer tre killar på taket. En av dem har sele på sig, men han är inte kopplad i något utan springer bara omkring med selen på sig.  De andra två har inget skydd. Det finns inget fallskydd och inga ordentliga ställningar, säger en uppgiftslämnare.

Läs också Klarlagt - armar över axelhöjd skadar

Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren var det stora problem redan förra året. Även då arbetade de utan fallskydd.

Radhusen är så kallade suterränghus. På ena sidan två våningar höga, på den andra tre. Flera gånger har vittnet observerat hur det arbetas utan skydd.

– Jag har sett hur arbetarna står på knä nere vid takfoten och knäpper bort hängrännorna utan något fallskydd. Det räcker att de tappar balansen så åker de med huvudet före ut över kanten. Det är rena vilda västern.

Firman som har ansvaret för renoveringen heter Byggunderhåll i Haninge AB. Redan under förra året var Arbetsmiljöverket på plats och gjorde en inspektion. Och enligt uppgifter ska de ut på arbetsplatsen i dag, torsdag, igen. Besöket förra året slutade med ett förbud och ett hot om ett vite på 50 000 kronor om företaget inte åtgärdade bristerna.

Från Arbetsmiljöverkets inspektion den 4 maj förra året. Besöket slutade med ett förbud och hot om vite på 50 000 kronor.

Förbudet gällde arbete på en höjd över två meter utan att i första hand använda fast fallskydd. Endast vid enstaka kortvariga arbeten var det okej att använda personlig skyddsutrustning.

Företaget har enligt vd:n Kjell Barvestig sålt ut delar av jobbet till en underentreprenör. Men de har även egna anställda på plats. Han känner inte alls igen sig i kritiken att det fortfarande finns brister i arbetsmiljön.

– Det stämmer inte. Vi har haft Arbetsmiljöverket och facket på plats och de har inte stängt ner arbetsplatsen. De vet hur vi jobbar och vad vi gör. Vi sköter oss och gör vi något fel rättar vi till det.

arrow_forward Senaste nytt