info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klarlagt - armar över axelhöjd skadar

Hälften på bygget utför det farliga byggmomentet under flera timmar varje dag. Nu är det bevisat att arbete med armarna över axelhöjd ger skulderbesvär.

En sammanställning av tidigare forskning visar att det finns ett samband mellan arbete med armar över axelhöjd och skulderbesvär. Foto: Mostphotos

På bygget är det vardag, att arbeta med armar, armbågar över axelhöjd. Ofta med något tungt i händerna eller med ett moment som upprepas om och om igen. I rena siffror handlar det för byggbranschens del om att nära hälften av alla på bygget, 45 procent, arbetar med händerna i höjd med axlar eller högre under en fjärdedel av arbetsdagen.

Och nu visar en genomgång av flera vetenskapliga studier som publicerats mellan 1990 och 2018 att det finns ett samband mellan arbete med armar över axelhöjd och skulderbesvär.

Läs också Rekordstor ökning av skyddsombud

– En av våra slutsatser är att den dokumentation som finns idag ger ett visst stöd för samband mellan arbete med höjda armar och skulderbesvär, säger Bo Veiersted, doktor i medicin och seniorforskare vid Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i Norge.

Tidigare har forskningen kommit fram till olika resultat. Enligt vissa studier har det funnits ett samband mellan arbetsmoment med armar över axelhöjd och besvär i skulderna. Men enligt andra finns det inget tydligt samband.

Arbetet med att sammanställa den forskning som finns har gjorts med stöd av AFA Försäkringar och på uppdrag av Göteborgs universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klarlagt - armar över axelhöjd skadar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig