info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svevia i blockad

Den 1 februari sätter Byggnads det statliga bolaget Svevia i blockad, om de inte tecknar kollektivavtal. Byggnads menar att Svevia vägrar teckna avtal om arbets- och lönevillkor. Enligt Svevia får de inte teckna avtal med Byggnads.

”Svevia använder sig av sämre lönevillkor för att vinna upphandlingar”, skriver Byggnads i ett pressmeddelande där de slår fast att det statliga företaget Svevia sätts i blockad från och med den första februari.

Anställda förlorar tusentals kronor

Anledningen till blockaden, som i första hand gäller en arbetsplats i Uppsala, är att Svevia, vägrat teckna kollektivavtal. Enligt Byggnads har förbundet i tre års tid försökt få Svevia att teckna ett avtal. Byggnads hävdar i sitt pressmeddelande att en anställd på Svevia kan förlora flera tusen kronor i månaden jämfört med anställda på byggföretag som lyder under byggavtalet.
– Att ett statligt bolag använder sig av lönedumpning för att vinna och driva byggprojekt är ett hån mot alla byggnadsarbetare i Sverige. Ett bygge är ett bygge och då ska också en byggnadsarbetare få sin rättmätiga lön, säger Torbjörn Johansson, Avtalssekreterare på Byggnads, i pressmeddelandet.

Får inte teckna avtal med Byggnads

Enligt Svevias förhandlingschef Per Inge Hultman får inte Svevia teckna ett kollektivavtal med Byggnads i nuläget eftersom Svevia är anslutna till den statliga arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket.
– Arbetsgivarverket säger att vi inte får teckna avtal med några andra. Gör vi det blir vi uteslutna och då blir våra anställda avtalslösa.
Per Inge Hultman menar att Svevia arbetar på att få ett avtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI). Först då, menar han, kan Svevia teckna ett kollektivavtal med Byggnads.
Byggnads menar att anställda på Svevia förlorar flera tusen kronor i lön varje månad så länge ni inte tecknar kollktivavtal.
– Det är möjligt. Men det är också beroende på vilket bygge det handlar om. Vi har månadslön och byggavtalet har ackordet. Men med det avtal vi har i dag får våra anställda bättre pension och omställningsavtal, säger Per Inge Hultman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svevia i blockad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig