info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svensk bank kan säkra gästarbetarlöner

Byggnads vill att lönen för utländska arbetare ska skötas vi en svensk bank, för att man ska kunna kontrollera att de verkligen får den lön de ska ha. Därför har byggfacket inlett överläggningar med FöreningsSparbanken.

Bakgrunden är att utländska byggnadsarbetare blivit lurade på lön som de skulle haft enligt avtal mellan Byggnads och arbetsgivaren. Det finns flera uppmärksammade fall, däribland slovaker som jobbade med ugnsrenovering vid SSAB i Luleå,  anställda vid gruvbygget Svartliden i Västerbotten och thailändska gästarbetare vid Preemraff i Lysekil.
Problemet är att arbetsgivaren har betalat ut lön i hemlandet, men det har varit svårt att kontrollera utbetalningarna.

– I flera fall har vi då inte vetat om de fått någon lön överhuvudtaget, säger Byggnads ombudsman Willy Hulthén, som tillsammans med ombudsmannen Torbjörn Johansson och Byggnads advokat Peter Kindblom har träffat FöreningsSparbanken för en första överläggning. Den kommer att följas av fler.

Byggnads vill säkerställa att de avtalsenliga lönerna betalas ut och det vill man göra genom att kräva av företagen att pengarna går genom en svensk bank. Tanken är att detta ska skrivas in i avtalet när Byggnads och en utländsk arbetsgivare har gjort upp om lön.
– Vi hoppas också att det går att hitta en lösning med banksekretessen så att vi kan få veta om arbetarna inte får rätt lön, säger Willy Hulthén.
Han säger att man är öppen för att samarbeta även med andra banker, som är beredda att hitta lösningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svensk bank kan säkra gästarbetarlöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig