info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartlistning av byggnadsarbetare

I flera år har företaget Atlanco Rimec haft ett hemligt register där de svartlistat byggnadsarbetare som gått med i facket. Det hävdas i en dokumentärfilm i dansk tv.

Bemanningsföretaget Atlanco Rimec har ett register där det skett en hemlig registrering av arbetare i många år. Det hävdar den danska tv-kanalen DR1´s dokumentär.
I registret ska finnas uppgifter om såväl byggnadsarbetarnas beteende och arbetsförmåga, som om facklig aktivitet. Till exempel finns uppgifter om man är med i facket eller har agerat för att få bättre arbetsförhållanden.
DR1 berättar att man har fått se och fotografera registret. Svartlistningen bekräftas också av en ledande före detta medarbetare i företaget Atlanco Rimec, som uttalar sig anonymt. Medarbetaren slår fast att företaget inte vill ha anställda som är med i eller kontaktar facket. Att det i grund och botten är förbjudet i företaget, för att man anser att det kan ge en massa problem.

Får inte jobb

Bemanningsföretaget Atlanco Rimec hyr ut tusentals byggnadsarbetare i hela Europa. En del av de arbetarna har förmedlats till arbetsplatser i Danmark och Sverige.
Den polske byggnadsarbetaren Stefan är upprörd. Han berättar att han nekats arbete efter att ha gått med i facket i Sverige för att förbättra sina villkor. Han menar att företaget ogillar fackföreningar för att dessa tar tag i frågor om till exempel pension och försäkringar.
I dokumentären hävdas att många arbetare som fått fina omdömen för arbetsprestationer ändå nekas arbete, när det framgår att de haft kontakter med eller varit verksamma för fackförbund.

Nekar till svartlistning

Atlanco Rimec nekar till att ha gjort något fel. Verksamhetens talesperson, Catherine Foy, erkänner i ett mail till DR1 att företaget har en registrering av sina medarbetare. Men hon avvisar påståendet om svartlistning av fackligt verksamma arbetare.

En rad tvister med facket

Byggnadsarbetaren har tidigare granskat Atlanco Rimecs verksamhet i Sverige. Bolaget har varit i en rad tvister med Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartlistning av byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig