info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartlistade får miljonbelopp

Vi har tidigare granskat Skanskas roll i svartlistningsskandalen i England. Rättegång väntar i maj, men nu har företagen gjort upp med 71 av arbetarna. De får upp till 2,5 miljoner kronor.

Ett 40-tal brittiska byggföretag förde ett hemligt register över byggnadsarbetare. Bland annat rapporterades det in att personer haft synpunkter på säkerheten. När något väl antecknats om arbetarna blev det svårt för dem att få jobb i branschen, själva visste de inte varför. 2009 avslöjades registret, som då innehöll över 3000 namn.
Byggnadsarbetaren har tidigare avslöjat att Skanska UK var ett av de företag som använde registret flitigast. Arbetare har vittnat om hur svartlistningen skapade stora problem i deras liv.

Upp till 2,5 miljoner

Sedan registret avslöjades har drabbade arbetare drivit en kamp för att få ersättning, i maj ska en rättegång i High Court starta. De berörda företagen är Skanska UK, Balfour Beatty, Carillion, Costain, Kier, LaingO´Rourke, Sir Robert McAlpine och Vinci PLC. Nu har företagen gjort upp med 71 arbetare innan rättegången. Det är arbetare som företrätts av fackförbundet Ucatt som fått dela på sammanlagt 5,6 miljoner pund, motsvarande ungefär 69 miljoner kronor.
Enligt den brittiska nyhetssajten mirror.co.uk handlar det om murare och snickare som fått i snitt 80 000 pund, ungefär en miljon kronor, var. Vissa ska ha fått uppemot 2,5 miljoner svenska kronor.

Flera hundra återstår

Ucatts tillförordnade generalsekreterare Brian Rye säger i ett pressmeddelande att den ersättning som nu betalats ut är den första betydande milstolpen i kampen för att vinna rättvisa för de svartlistade arbetarna. Men fortfarande återstår flera hundra fall som kommer prövas av domstolen om inte överenskommelser görs även för dessa personer. Knappt hundra av dem drivs av Ucatt, som nu förhandlar även om dessa.

Vill ha formell ursäkt

I pressmeddelandet skriver Ucatt att de också försöker åstadkomma en formell ursäkt som företagen ska framföra till de drabbade i High Court. Man vill också få garantier för att eventuella dokument som upptäcks rörande svarlistningen framöver förstörs av företagen efter att berörda arbetare fått ta del av dem, för att förhindra framtida svartlistning.

Svartlistad vill upp i rätten

Dave Smith som själv fanns med i registret är talesperson för Blacklist support group, en organisation som byggts upp av drabbade arbetare. Han är i ett uttalande på facebook kritisk till att företagen nu försöker lösa situationen utanför domstolen. Han menar att de riskerar att gå miste om framtida uppdrag om de döms, att de försöker undvika dom för att skydda varumärkena. Själv vill han se en prövning i rätten.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartlistade får miljonbelopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig