info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobbare ringer till facket för hjälp

Svenska svartjobbare utsätts för allt hårdare konkurrens av utländsk arbetskraft. - Svartjobbarna har börjat ringa till facket och beklaga sig, säger Lars-Göran Bromander, ombudsman på Byggettan i Stockholm.

Tendensen är tydlig. Det blir allt tuffare för svenska byggnadsarbetare som jobbar svart. De blir helt enkelt utkonkurrerade av svartjobbande byggnadsarbetare från främst östeuropa.
– Det har börjat ringa svenska svartarbetare och tipsat om var det finns utländsk arbetskraft som jobbar svart. Att de som ringer arbetar svart förstår man snabbt då de inte vill uppge namn, telefonnummer eller liknande. De vill bara att den utländska arbetskraften ska bort, säger Lars-Göran Bromander.
Svartjobben handlar främst om uppdrag som utförs åt privatpersoner. Typ till och ombyggnader av villor.
– Vi prioriterar inte att åka ut och jaga svartjobbare på småjobb åt privatpersoner. Vi lägger tyngdpunkten på större arbetsplatser där våra medlemmar finns, säger Lars-Göran Bromander.
Enligt uppgifter till tidningen plockar de svenska byggnadsarbetarna ofta ut mellan 100 och 120 kronor i timmen när de jobbar svart. De utländska arbetarna ligger på ungefär halva det beloppet, en nivå som de svenska svartjobbarna inte kan matcha.
– De svenska svartarbetarna klarar sig helt enkelt inte på 50 kronor i timmen, säger Lars-Göran Bromander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobbare ringer till facket för hjälp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig