info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt slippa avgift för otillåtet asbestjobb

Det blir svårt att slippa straffavgiften på 50 000 för otillåten asbestrivning. Det framgår av arbetsmiljöverkets nya interna regler för hur avgiften ska hanteras. Bara i mycket speciella fall avstår arbetsmiljöverket från att kräva in avgiften.

Den första april i år infördes en ny så kallad sanktionsavgift på 50 000 kronor för otillåten asbestrivning. Sedan april har redan tre företag i byggbranschen krävts på avgiften, enligt tidningen Arbetarskydd. I Umeå tog ett företag ner en skärm som hängde i en stålkonstruktion, monterad på bjälklag. På skärmen satt en skiva som innehöll asbestsorten krysotil. I Skellefteå rev man eternitplattor och i Stockholm skedde en tredje asbestrivning, skriver tidningen Arbetarskydd.
Den nya sanktionsavgiften innebär en skärpning jämfört med böterna förut. Under hela förra året bötfälldes bara tre arbetsgivare, var och en på i genomsnitt 6 500 kronor i rena pengar.
Sanktionsavgiften får inte efterges annat än i mycket speciella fall. Argument som okunskap om reglerna, betalningsförmåga, eller att överträdelsen bara medförde liten risk, håller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt slippa avgift för otillåtet asbestjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig