info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt skadad efter fall – nu måste företaget betala

Arbetaren föll och fick flera frakturer. Olycka hade kunnat undvikas om arbetsgivaren gjort sitt jobb. Det anser kammaråklagaren Lars Magnusson som nu gett bolaget en företagsbot på 100 000 kronor.

Mannen ska enligt uppgift ha fallit tre våningar. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphotos

Det var den en 10 augusti i år som det inträffade en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Älmhults kommun. Något som Smålandsposten skrivit om tidigare.

Arbetaren snubblade i samband med arbete på en byggställning. Hen föll över en murad vägg och ner till marken. Skadorna blev allvarliga med flera handleds- och käkfrakturer.

I ett strafföreläggande menar kammaråklagare Lars Magnusson, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, att byggnadsarbetaren skadades på grund av arbetsgivaren varit oaktsam och inte gjort tillräckligt för att uppnå en säker arbetsmiljö.

I klartext handlar det om att ställningen inte var korrekt byggd och att arbetsgivaren inte kollat det. I strafföreläggandet står det ” Om avståndet mellan byggnadsställningens arbetsplan och krönet på den murade vägg över vilken arbetstagaren föll hade varit högre eller om fallskyddsräcke hade satts upp på rätt höjd hade olyckan med ett stort mått av sannolikhet inte inträffat.”

Företaget döms därför till en företagsbot på 100 000 kronor.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt skadad efter fall – nu måste företaget betala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig