info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
God Plåtjul

Svårt med julklappar? – kolla in plåtslagarnas!

Problem med att hitta julklappar? Inte om man är plåtslagare. Spana in plåtslagarnas fina julgåvor.

De tar yrkeskunskapen och fantasin till hjälp. Plåtslagarna visar upp sina finaste presenter.

Philip Andersson, plåtslagare, Eskilstuna

Hur har du valt motivet ?

­– Jag har tagit motivet från en känd graffitikonstnär, Banksy, i London. Den heter ”Flicka med ballong” på svenska.

Hur har du gjort konstverket?

– Allt är gjort i 0.7 millimeters koppar. Det är koppar från ark på en gånger två meter, där man får klippa upp allting själv. Sedan har jag vävt in kopparn i själva tavlan, genom att lägga plåtarna omlott som man gör när man väver. Med hjälp av en hammare har jag tvingat ner plåtarna.

Hur gjorde du med den böjda ramen?

– Jag har använt plattjärn som kommer på metervara i rak form. Så jag har fått kapa av dem och köra dem med engelska hjulet, som man kan använda till att forma plåt. Man lägger dem på hjulet och lägger på press och så får man den rundade formen.

Vad var svårast?

– Det var nog vävningen av koppar. Mest tidskrävande var rosorna. Jag gjorde först en mall och sedan gjorde jag alla andra efter det.

Hur gjorde du flickan?

– Jag bad verkaren skriva ut en bild i 3D-format på flickan. Sedan klippte jag ut de två delarna var för sig och la på plåten, ritade av och klippte ut.

Hur fick du idén till presenten?

– Jag ville göra en julklapp till mina föräldrar. Hade väl tänkt att jag skulle göra en tavla, men nu blev det lite speciellt. Jag tycker den blev väldigt bra och egentligen skulle jag gärna behålla den själv. Men det är väl det bästa betyget åt en julklapp, att man ger bort något man själv gärna skulle vilja ha.

Mathias Regnestam, byggnadsplåtslagare, Norrtälje

Hur gjorde du?

– Jag tog en presentpåse i papper, vecklade ut den och använde den som mall och bockade plåten för att få den likadan. En är i mässingsplåt och en i kopparplåt.

Vad var svårast?

– De är inte så svåra att få till om man är plåtslagare. Det knepigaste var att få till vecken på sidorna, så att det inte blev bucklor. Då får man vara lite fin på handen och försiktig.

Du gav bort presenterna i julklapp förra året, vad var bakgrunden?

– Jag hade lite svårt att komma på vad jag skulle ge i julklapp i familjen och då tänkte jag att jag skulle blanda in mitt hantverk. Det blev lyckat. Nu senast såg jag att brorsan hade sin framme som prydnad.

Hur är det i år?

– I år är det hittills lite idétorka.

Sebastian Hallin, plåtslagare, Härnösand

Hur kom du på idén?

– Jag såg en bild när jag var på kurs på yrkesskolan i Katrineholm. Jag gjorde en ros då. Sedan tänkte jag att jag skulle göra en till. Den var klar för två veckor sedan.

Vem ska få den?

– Tjejens storasyrra. Jag tycker att det är lite tråkigt att köpa julklappar, det är roligare att göra dem själv.

Hur gjorde du?

– Man börjar med en slätplåt och ritar ut mallar på olika lager, som blir större och större. För att få ytan att se levande ut får man slå på plåten med en hammare för att få olika mönster. Sedan får man popnita ihop blomman och vika ut blad för blad och forma så att det ser levande ut. Sedan gör man stjälken genom att vika en plåt flera gånger. Så kan man skruva stjälken och sedan löda fast den i botten av blomman.

Vad använder du för material?

– Det är koppar i färgen Nordic Brown. På undersidan har jag slipat för att få fram olika färger.

Jack Gustafsson, plåtslagare, Runmarö

Du har redan gett bort en kombinerad födelsedagspresent/tidig julklapp. Vad blev det?

– Jag gjorde ett pennskrin till mitt barnbarn som fyllde sex år. Hon tycker om att rita så jag ville göra ett pennskrin. Jag hade tänkt göra ett pennskrin som en häst eftersom hon gillar hästar, men jag hade inte tiden utan det blev ett rektangulärt.

Hur gjorde du?

– Jag slog ihop undre delen av en plåt och gjorde locket av en kulhamrad kopparplåt och så gjorde jag blomman av mässing. Hon blev jätteglad.

Du har gjort fler julklappar…

– Ja, jag har gjort vita blommor, som jag ska ge bort tre och tre. De är gjorda i vit aluminium. Jag tycker om att göra olika presenter och jag tillverkar och ställer ut konst av både metall och trä och har utställning i verkstaden för dom som kommer förbi och ställer även ut på marknader i bland.Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt med julklappar? – kolla in plåtslagarnas!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig