info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Supertornet – som fem Turning torso

Just nu byggs Jeddah Tower i Saudiarabien, tornet som ska bli världens högsta byggnad. Målet? Att få superskyskrapan att bli över 1 000 meter hög.

Jeddah Tower byggs i Saudiarabien och väntas stå färdigt år 2021. Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

1 På ritbordet: 1 609 meter

Jeddah Tower i Saudiarabien kommer bli världens högsta byggnad – när och om den blir klar. Superskyskrapan kallades tidigare Kingdom Tower och innan det var namnet Mile-High Tower, då tornet skulle bli lika högt som en engelsk mil. Alltså 1 609 meter. De planerna skrotades dock efter en undersökning av markförhållandena i Jeddah. Det funkade inte rent geologiskt.

2. Första spadtaget

Själva byggandet påbörjades 2013. Konstruktionen består av järn och betong. Genom åren har arbetet drabbats av förseningar och under slutet av 2017 tog det helt stopp efter korruptionsmisstankar. Sedan dess har byggarbetet av tornet gått långsamt samtidigt som uppförandet av kringliggande fastigheter fortsatt som vanligt. Förhoppningen nu är att skrapan ska bli klar för invigning 2021.

Målet är att tornet ska bli över 1 000 meter högt.

3. Nya höjden – en dryg kilometer

Även om byggnaden bantats ner en del kommer Jeddah Tower med marginal bli världens högsta skrapa. Dagens rekordbyggnad är Burj Khalifa i Dubai som är 828 meter. Exakt hur högt Jeddah Tower kommer att bli är lite oklart men målet är att spränga 1 000 meter. Enligt de senaste uppgifterna ska superskrapan bli 1 008 meter. För att förstå hur högt det är så tänk drygt fem Turning Torso som staplas på varandra.

4. Svindlande havsutsikt

Drygt halvvägs upp, på 650 meter, kommer det att finnas en utsiktsplats. Den som vågar sig ut för att ta en titt kommer få njuta av en fantastisk utsikt. Inte minst över Röda havet. Skyskrapan kommer även innehålla hotell, lägenheter, kontor, shopping och garage.

5. Finska hissar

Byggnaden kommer att ha 57 hissar från det finska hissbolaget Kone. Här har utmaningarna varit stora. För att få hissarna att gå hela vägen upp har Kone varit tvungna att göra hisskonstruktionen lättare än vanligt. Bland annat använder de en hissvajer med en kärna av kolfiber istället för konventionella som är gjorda av endast stål. Något som minskat vikten med en tredjedel. Arbetet med hissinstallationen påbörjades 2016 och har sedan fortsatt i takt med att konstruktionen växer fram.
Hissarna kommer att kunna gå 634 meter (man får byta för att komma till toppen), vilket innebär att det kommer bli världens längsta och högsta hissfärd i antal meter räknat. Hastigheten på hissarna kommer bli tio meter per sekund.

Jeddah Tower

Höjd: 1 008 meter.

Byggstart: 2013.

Klart: 2021 (målsättning).

Våningar: 252.

Hissar: 57.

Arkitekt: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

 

Cenneth Niklasson
Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Supertornet – som fem Turning torso