info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Styr kranen i kostym: "Får ett helt annat bemötande"

Han har kostym på jobbet om fredagarna. Ibland även kilt. ”Det är inte bara folk på kontoret som ska få klä sig snyggt”, säger kranföraren Torbjörn Kjellberg.

"Jag har en massa kostymer hemma att välja mellan och tänker att de ska ju inte bara användas vid begravningar" säger kranföraren Torbjörn Kjellberg. Foto: Privat

Fredagarna är speciella. I alla fall på bygget där ”Bagarn” jobbar. Han heter egentligen Torbjörn Kjellberg och gillar att klä upp sig. På fredagarna blir det kostym i kranhytten på Mimo:s kontorsbygge  i Mölndal.

Varför bär du kostym på fredagar?

– Det började när jag kom till det här bygget för åtta månader sedan. Folk på kontoret pratade om att de skulle klä upp sig på fredagar. Det blev skjorta och någon slips. Själv såg jag chansen att använda mina kostymer och man får väl säga att jag var ju snyggast. Lite fåfäng är man ju.

Blev de avundsjuka då på kontoret?

– Ja, några av grabbarna kammade till sig i flera veckor efteråt. Kom i blazer, de fick ju lite konkurrens. Det var bra för det är lite mjukisbyxevarning bland kontorspersonalen.

Hur klär du upp dig?

– Jag har oftast skjorta, slips, väst och kavaj. På bygget har jag varselbyxor för att inte få betong på mig. Jag har en massa kostymer hemma att välja mellan och tänker att de ska ju inte bara användas vid begravningar. Jag vill visa också att jag kan vara snyggt klädd fast jag är arbetare.

Har du någon favoritkostym?

– Det är ju kilten som jag har med vit skjorta, grå väst och slips som matchar och så långa strumpor.

Hur gör du med varselkläder?

– Jag bär varseljacka och hjälm nere på bygget förstås och så har jag byggskor, istället för kiltskor när jag kör i kilt.

Känns det annorlunda att jobba på fredagen?

– Ja, man sträcker på sig, känner sig lite snyggare. Bär du kostym blir det ett helt annat bemötande från folk. Du får en annan auktoritet.

Vi har haft några after work och då piffar de till sig. Sedan blir det sämre igen

Vad säger de andra byggnadsarbetarna?

– De tycker att det är kul. De känner ju mig och vet hur jag är. Nu har jag varit här i åtta månader och många gamla gubbar jag jobbat med genom åren har kommit hit. De säger ”tjena Bagarn var har du kilten?”. Jag kallas det eftersom jag jobbat som bagare innan jag blev kranförare. Jag är inte Torbjörn på bygget.

Har några av dem tagit efter dig?

– Nej inte vad jag sett hittills. Men jag har sagt åt grabbarna på bygget att de får dra upp sina byxor och gärna sätta på sig ett bälte.

Men kontoret då, hur har det gått. Har du fått ordning på dem?

– Nej jag tycker att det har fallerat lite efter semestern. Vi har haft några after work och då piffar de till sig. Sedan blir det sämre igen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Styr kranen i kostym: "Får ett helt annat bemötande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig