info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstockslön för JM-anställda

Byggnadsarbetarna på tre av JMs arbetsplatser i Stockholm åker ner på stupstocklönen: 112 kronor timman. Orsaken är att centrala förhandlingarna mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads har strandat.

Stupstockslönen kommer att gälla på arbetsplatserna fram tills något annat blir överenskommet, eller fram tills att bygget är avslutat. Den börjar gälla från första april.
Det handlar om förhandlingar om enhetstiden. Den tid som används när man beräknar ackord. Facket och arbetsgivaren har kommit överens om en summa som betalas ut för en viss enhetstid. Och den summan är parterna överens om.
-Men problemet är att arbetsgivaren vill dra ner enhetstiden så att man ändå får ut mindre i lön. Genom att göra på det sättet vill man försämra möjligheterna att beräkna det traditionella ackordet, för att på sikt slå undan benen för det. Det är en ny attack på vårt lönesystem, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggettan.

För facket är detta en principfråga eftersom man menar att det som hotar ackordssystemet, hotar löneutvecklingen på sikt.
Arbetsgivaren hävdar att facket försöker höja lönen orimligt mycket.
Men Fredrik Flink lagbas på JMs bygge i Frösunda tillbakavisar det.  
– Vi bråkar om att behålla det vi har, inte om att höja lönen, säger han.
Orsaken till konflikten är, berättar han, att arbetsgivaren sänkt enhetstiden i alla underlag, inför förhandlingar.
– Det kan vi aldrig gå med på. Nu måste frågan lösas, säger Fredrik Flink.

Det började med lokala förhandlingar om enhetstiden och riktpunkten, en del av ackordssystemet, för tre arbetsplatser. När parterna inte kom överens gick frågan vidare till centrala förhandlingar, som också har strandat. Förhandlingarna berör tre arbetsplatser med 15-20 personer vardera. Totalt finns 400 JM-anställda hantverkare i Stockholm.
Arbetsgivaren; JM, hävdar att förhandlingarna handlar om löneökningar.
– JM´s löner är redan idag de högsta i landet. Det är bra; när det går bra för oss ska det också märkas i plånboken hos våra anställda. Men vi har svårt att acceptera att de som tjänar mest också ska ha branschens högsta lönelyft, säger Mats Åkerlind, VD på JM Stombyggnad AB.
Nuvarande avtal ger idag JM anställda cirka 31 000 kronor i månaden, enligt arbetsgivaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstockslön för JM-anställda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig