info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Studentvarningen: "Jag kokar när jag ser det"

Den blomstertid nu kommer. Med flak och omdiskuterade plakat. Cecilia Johansson på BI jobbar hårt för att få byggeleverna att skippa sexismen på banderollerna.

”Ikväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg”. ”Tvåan var värst, det tyckte hon också”. ”Visa boobs”. ”Vi är vana vid både våta och trånga utrymmen.”

Så har några av byggelevernas banderoller på studentflaken sett ut. Cecilia Johansson, lokal chef i Linköping på Sveriges Byggindustrier, har under en längre tid engagerat sig i frågan och försökt få bort sexismen från flaken.

Läs också Tio år efter studenten – så står sig bygglönen

– Anledningen till att jag själv är engagerad kan ha att göra med att jag är kvinna och mamma till två döttrar, säger hon.

Varför är det viktigt vad som står på studentflaken?

– Vi jobbar ju jättemycket med mångfald inom byggbranschen. Då pratar vi inte bara om kvinnor, utan att vi behöver mycket folk generellt. Då måste vi vända oss till alla, oavsett om det är män eller kvinnor, mörka eller vita. Kommer det upp kränkande banderoller på studentflak så skadar det hela vår bransch.

På vilket sätt kan det skada?

– Av den enkla anledningen att det ger en väldigt felaktig bild av vår bransch. Det kan stå tjejer och titta på de här flaken, eller vuxna som funderar på att byta bransch – och så ser de budskapen från de kommande studenterna som ska ut i arbetslivet.

Läs också Bygghjältarna bidrar i insamlingssuccén: "En självklarhet"

Kan banderollerna även påverka studenterna?

– Ja. Det kan vara deras kommande arbetsgivare som tittar på de här flaken. Det är inte jättebra att ha i cv:t.

Vad gör ni rent konkret?

– Vi har en studentdag med BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd), där vi träffar alla avgående treor och pratar om hur man beter sig på arbetsplatser med attityder och liknande.

Hur reagerar du själv, när ni jobbar med det här och så kommer plakatet ”#Metoo – för kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats”?

Läs också Studentens första dag på jobbet: "Känns helt otroligt"

– Jag kokar när jag ser det. Hade det varit min dotter eller son som stått på flaket så vet jag vad jag hade gjort. Jag tycker att det är bedrövligt att man som vuxen inte bara går och river ner det. Som rektor, lärare eller vanlig förälder.

Vad hoppas du på för banderoller i år?

– Jag vet att något år så gjorde man något i stil med ”Vi på det här flaket ska inte hamna i Fuskbyggarna”. Men att anspela på våldtäkt – det kan omöjligtvis finnas något roligt i det. Men får gärna skämta, men det finns faktiskt saker man inte får skämta om.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Studentvarningen: "Jag kokar när jag ser det"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig