info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strid om ansvar för arbetsmiljö

Byggnads och LO är kritiska mot att byggherrar kan slippa ansvar för arbetsmiljön. Det kritiserade förslaget kommer från en utredning som presenteras idag.

I dag lämnar utredningen av arbetsmiljölagen sitt slutbetänkande till regeringen. I förslaget öppnar utredaren för att en byggherre kan överlåta sitt ansvar för arbetsmiljön.
Förslaget möter nu skarp kritik från Byggnads och LO, som anser att det öppnar för oseriösa att lägga det formella ansvaret för arbetsmiljön på så kallade målvakter. Det skulle i så fall medföra att seriösa företag utsätts för en prispress när det gäller att förebygga olyckor och arbetsskador, befarar Byggnads i ett särskilt yttrande.

Byggnads anser att EU:s byggplatsdirektiv tolkas fel om man ger byggherren rätt att avtala bort ansvaret för att en bra arbetsmiljö beaktas både i planering och genomförande. I stället för den lagtext som utredaren föreslår vill Byggnads föra in en direkt översättning av direktivets text om ansvar där det, enligt Byggnads, framgår att både beställaren och arbetsgivaren har ansvar för att förebygga olyckor och skador.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strid om ansvar för arbetsmiljö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig