info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejken fortsätter - förhandlingar dröjer

Det blir strejk hela torsdagen ut. Inte förrän i kväll kommer Byggnads och arbetsgivarna ta kontakt med varandra. Och då på telefon. Det säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

I går hölls ett kortare samtal mellan byggarbetsgivarnas, BI, vd Bo Antoni och Byggnads Hans Tilly. Enligt Hans Tilly framkom inget konkret i det samtalet, förutom att parterna skulle höras igen mot slutet av den här dagen.
Frågan är då vad som skulle få Byggnads att börja förhandla igen.
– Det krävs att de släpper synsättet att vi fått allt i medlarnas bud och att de inte fått något, säger Hans Tilly.

Under gårdagen kom det också fram att Byggnads och BI har olika syn på vad medlarnas löneökningsbud egentligen är värt. Arbetsgivarna hävdar att det är värt 10,2 procent men Byggnads säger att det ligger strax under 10.
Den tvisten kvarstår. Men det går att lösa, säger Hans Tilly:
– Det brukar vara så att vi kommer fram till olika siffror i avtalsförhandlingarna. Men våra räknenissar och deras brukar till slut sätta sig och komma fram till vad som är rätt, säger Hans Tilly.

Strejken är nu inne på sin andra dag. Om ingen lösning nås före fredag utökas strejken med cirka 1 500 personer. Då dras även JM, NCC och Skanska in i konflikten.
Lite i skymundan har syndikalistfacket SAC varslat om sympatistrejk. Det rör sig om en handfull anställda på de berörda byggena som nu har möjlighet att strejka.
– Vi ser det som självklart att stödja fackförbund som väljer att ta strid mot arbetsköparna, säger Erik Mägi, förhandlingssekreterare hos SAC.
SAC har inga egna avtal med Sveriges Byggindustrier.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejken fortsätter - förhandlingar dröjer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig