info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stortvist mellan NCC och skånskt vattenbolag

NCC och det kommunala vattenbolaget Skåne Blekinge Vattentjänst AB (SBVT) har hamnat i en mångmiljontvist. Parterna anklagar varandra för att brista i olika delar av samarbetet. NCC hävdar också att det saknas uppemot nio miljoner kr i betalning.

Foto: Mostphotos

2018 tecknade SBVT ett ramavtal med NCC uppskattat till ett värde av 300 – 500 miljoner kr. De fyra kommunerna som gemensamt äger SBVT genomför väldiga infrastruktursatsningar inom VA, bland annat ska ett nytt vattenverk uppföras utanför Bromölla. Avtalet var så stort att NCC fick flagga med det på börsen.

Per Fremark. Foto: Privat

Men de senaste dagarna har Kristianstadsbladet skrivit flera artiklar om ett storbråk mellan parterna. NCC ska ha tröttnat på den dåliga kommunikationen med SBVT och vänt sig direkt till kommunledningarna med en rad klagomål, bland annat att SBVT:s vd Per Fremark ska ha kallat de anställda för lata. Byggjätten hävdar också att de saknar närmare nio miljoner kr i betalning.

Kommunerna har avvisat skrivelsen och hänvisat tillbaka till SBVT, som å sin sida kommit med kritik av NCC:s utförande och bestrider deras krav.

– Man levererar inte det som man ska leverera. Vissa entreprenader har tveksamt utförande. De har brustit i en del frågor: arbetsmiljö, redovisningen av kostnader och egenkontrollen, säger Per Fremark.

I skrivelsen ska NCC också ha sagt att SBVT vägrar betala 20% av den överenskomna summan?

– Jag vet inte var den siffran kommer ifrån, de fakturerar oss många miljoner varje år. Däremot bestrider vi vissa av deras fakturor. Om de kan redovisa sina kostnader korrekt och kvaliteten är rätt så får de betalt.

Nu arbetar SBVT med att ta fram förfrågningsunderlag för en ny upphandling av entreprenaden, trots ramavtalet. Motiveringen är att man inte är överens om riktkostnaden.

Men NCC säger att de har klarat riktkostnaden?

– Nej detta stämmer inte. NCC har den 23:e februari själva bekräftat i Kristianstadsbladet att vi har rätt att avbryta.

Amelie Winberg. Foto: Joakim Kröger.

NCC slår ifrån sig kritiken att de skulle ha brustit. Amelie Winberg, Media Relations Manager på NCC, svarar per mejl:

– Vi delar självklart inte den bilden. Det är jättetråkigt att han tycker så, vi beklagar det.

Ni känner inte alls igen er i det här?

– Nej.

Hur skulle du beskriva samarbetet med SBVT hittills?

– Vi har haft utmaningar i samarbetet i det här projektet.

Vad har det varit för svårigheter?

– Bland annat att vi har beskrivits som lata.

Per Fremark håller dörren öppen för att samarbetet kan fortsätta när den juridiska tvisten lösts. Däremot ger han inget rakt svar på frågan om fler av de kommande projekten kan komma att upphandlas på nytt.

– Det är det för tidigt att säga. Men slutprodukten ska bli så bra och så ekonomiskt fördelaktig som möjligt. Vi bygger i ett generationsperspektiv!

Vad händer nu?

– Tvisten med NCC kommer att lösas, det är min önskan och fulla övertygelse att vi hittar formerna för ett fortsatt bra samarbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stortvist mellan NCC och skånskt vattenbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig