info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storsatsning på ventmontage – "20-tal skolor intresserade"

I allt högre grad efterfrågar branschen duktiga montörer som kan läsa ritningar, beställa rätt och sätta ihop snabbt. Nu är ventilationsmontör en egen gymnasieinriktning – och en ny gren i Yrkes-SM.

Eleven Jesper Olsson kapar upp spirorör på PVF. Foto: Press.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om hur branschen skriker efter kylmontörer. Precis samma situation gäller kring ventilation. Ungdomar som går VF-programmet med någon av ventinriktningarna kan räkna med jobb direkt – och ingångslönen är bra.

– Det är klara bristyrken. Alla som går hos oss, både inom plåtslageri och ventilation, har anställning direkt efter utbildningen. Vi gjorde en undersökning på plåtsidan och det saknas runt 2000 utexaminerade på ett treårsperspektiv. Vi har inga exakta siffror än, men jag skulle tro att det är en ännu större efterfrågan på ventilationsmontörer, säger Magnus Karlqvist, lärare på PVF.

– En 19-årig utexaminerad montör kommer en upp i runt 25-30 000 som ingångslön. Det är ju väldigt bra jämfört med till exempel ett vårdyrke som har lika lång utbildning.

Magnus Karlqvist. Foto: Press.

PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. De ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Branschen gör en bedömning av efterfrågan och utformar utbildningarna därefter.

Tidigare fanns det två vägar för den som ville utbilda sig inom ventilation: ventilationsplåtslagare, som tillverkar ventilationstrummorna på plats samt ventilationsteknik, som är på en lite annan nivå av teori och den tekniska sidan.

Men med tiden har totalekonomi blivit en större del av den relevanta yrkeskunskapen. Det blir allt vanligare att beställa färdiga kanaler och det gäller att tänka efter noga innan man sätter igång. Varje felbeställning kostar tid – och pengar, i form av lagerhållning, transport och så vidare.

Branschen har därför tillsammans med PVF tagit fram en specialiserad inriktning från andra året på VF-programmet: ventilationsmontör. Tyngdpunkten ligger på förståelse och kunskap om hela processen från ritning till beställning, montering och dokumentation, som riskanalys och egenkontroll.

– Man har kunnat välja inriktningen till ventilationsmontör sedan 2021. Just nu finns det ett 20-tal skolor som är intresserade av att dra igång eller redan startat den här utbildningen, säger Magnus Karlqvist.

Anledningen till den stora bristen på utbildade inom ventilation tror Magnus Karlqvist beror på att unga helt enkelt inte känner till yrket. Rörmokare, elektriker och snickare är allihop välkända, populära yrken. De mer specialiserade inriktningarna har hittills inte lyckats dra till sig tillräckligt många sökande.

Vi arbetar hårt på att lyfta de här yrkena och Yrkes-SM är en del av det

Därför införs nu den nya yrkestiteln som gren i Yrkes-SM, branschmässan där unga hantverksstudenter – men även bagare, djurskötare, frisörer och andra – tävlar med sina yrkeskunskaper i ett 60-tal grenar.

– Vi arbetar hårt på att lyfta de här yrkena och Yrkes-SM är en del av det. Vi jobbar mycket mot lärarkåren på första gymnasieåret, samt även på högstadienivå under tekniklektionerna för att höja medvetenheten inför gymnasievalet, säger Magnus Karlqvist som också är tävlingsledare för ventilation.

Mässan hålls på en ny ort vartannat år och drar upp till 30 000 besökare. Åren mellan evenemanget anordnar PVF en egen, mindre tappning av SM. Vanligtvis görs ett urval av de sökande i deltävlingar, men eftersom ventilationsmontör är en så pass ny inriktning har man fått göra en lite annorlunda intagning i grenen första året.

– I år har skolorna fått skicka in en motivering till eleverna de nominerar och vi utgår från den. Det finns också en kravbild på vilka kurser de ska ha gått, hur pass mycket praktik de haft och att de tävlande är högst 22 år gamla.

– När det kommer till plåtslagarna så är det ett 100-tal som söker till uttagningstävlingen. Målbilden är att det på sikt blir samma utformning på uttagningen av ventilationsmontörer. Vi har redan ett antal ansökningar och räknar med att det kommer in fler efter hand.

När de fått en leverans börjar de montera

Tävlingsmomenten speglar förstås utbildningen och de faktiska utmaningarna som en färdigutexaminerad ventilationsmontör kan räkna med.

– Det är ritningsläsning, styckning och mängdning, dvs de får göra en fiktiv beställning på det de ska göra. Och fattas det delar så har det gått fel i det momentet. När de fått en leverans börjar de montera. Då finns ritningen att förhålla sig till, att det blir rätt höjd, rakt, på rätt ställe och så vidare. Och på slutet är det egenkontroll, att arbetet är korrekt utfört.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storsatsning på ventmontage – "20-tal skolor intresserade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig