info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbygget med noll olycksfrånvaro: ”Ändrat kulturen”

Snickaren Roland Bergqvist går 25 000 steg om dagen för att hålla koll på arbetsmiljön på ett av landets största byggen. Arbetsplatsen är trång och komplicerad. Trots det inträffade ingen olycka med frånvaro under ett helt år.

Noll frånvara på grund av olyckor under ett år.
Inte en enda frånvarodag under ett år på grund av en olycka. Snickaren och huvudskyddsombudet Roland Bergqvist på Slussenbygget är mer än nöjd. Foto: Cenneth Niklasson

Bygget det handlar om är Slussen i Stockholm där Skanska är huvudentreprenör. Under det senaste året har ungefär 450 personer jobbat på projektet. Cirka 350 av dem är byggnadsarbetare där ungefär hälften är utländsk arbetskraft. Mycket av byggjobbet utförs från pråmar, ofta med en dykare i vattnet. Det är trångt, tornkranarna står tätt och många av de utländska arbetarna pratar inte engelska. Samtidigt är det många nya arbetsmoment för byggnadsarbetarna där de tillsammans med ledningen måste uppfinna hjulet igen när det gäller såväl ”hur gör vi” till hur arbetsmiljön ska fixas. Lägg sedan till alla stockholmare som stressar till och från sina arbetsplatser på gångvägar som går rakt igenom bygget. Allt tillsammans gör arbetet med arbetsmiljön på bygget oerhört komplicerat.

Trots det har Skanska lyckats med något som knappast någon trodde var möjligt. Noll olyckor under ett år som ledde till frånvaro. Snickaren Roland Bergqvist är huvudskyddsombud på bygget.

– Det känns verkligen jättebra att vårt arbete ger resultat.

Ingen olycka med frånvaro under ett år.
Huvudskyddsombudet Roland Bergqvist berättar att det var svårast i början. ”Jag ville inte att någon skulle uppfatta mig som en polis.”

Roland Bergqvist har varit på projektet i tre år. Från början var tanken att han skulle arbeta både med hammaren i handen och sköta arbetsmiljön, men ganska snart insåg han att det inte var möjligt.

– Visst kan jag justera något skyddsräcke eller staket om jag ser något men det här är en så stor arbetsplats med så mycket folk att jag måste ha fullt fokus på arbetsmiljön.

Det här med att ni inte haft en enda olycka som lett till sjukskrivning låter nästan för bra för att vara sant. Finns det risk för att ni missat några olyckor där byggnadsarbetare blivit sjukskrivna?

– Bygget är långt ifrån perfekt men vad jag vet har vi inte missat något. Visserligen får jag inte veta allt, säger Roland Bergqvist och fortsätter:

– Men jag är ute dagligen och pratar med nästan alla så något allvarligare kan knappast passerat. Även den utländska arbetskraften hör av sig om någon hänt.

Hur ser då statistiken ut? Jo Skanska har sammanställt siffror från den 13 december 2022 till den 12 december 2023. Och den visar alltså att ingen på projektet skadat sig i en olycka som resulterat i att de inte kunnat åka till jobbet dagen därpå. Alltså noll sjukfrånvaro.

Ingen olycka med frånvaro.
Från Skanskas olycksstatistik på Slussen.

– De har kanske åkt till läkaren för en koll i samband med olyckan men alla har varit tillbaka dagen efter. Det är egentligen helt fantastiskt då det inte krävs så mycket för att bli sjukskriven. Det kan räcka med att någon skär sig lite allvarligare i ett finger, säger Roland Bergqvist.

I två fall har de som råkat ut för en olycka arbetat inne på kontoret med lättare arbete under några dagar. Så kallad alternativ tjänstgöring.

Varför har ni lyckats så bra?

– Flera faktorer. För mig har det handlat mycket om att ändra kulturen, att berätta för dem vem jag är och hur jag jobbar. Sen när vi ser att det händer några småsaker i ett arbetslag så brukar vi ta in den gruppen på kontoret för ett möte och diskutera vad som inträffat och prata ihop oss. Vi går igenom om det varit något slarv med skyddet och att vi tillsammans måste skärpa oss.

Roland Bergqvist berättar även att han träffar alla nya yrkesarbetare på bygget och går igenom vad som gäller på arbetsplatsen. Han försöker då få i gång en diskussion om arbetsmiljön och väcka tanken om att säkerheten alltid går först och att alla måste höra av sig om de ser något.

– När jag började var det ganska tyst i telefonen, men efterhand har allt fler av yrkesarbetarna börjat ringa mig och säger att ”här ser det inte så bra ut”. Då får jag gå dit direkt och kolla läget.

Går runt 19 kilometer varje dag

Roland Bergqvist säger att många som jobbar med säkerheten på bygget ofta är ute och rör sig på arbetsplatsen, även tjänstemännen. Men den som går mest och kollar hur arbetsmiljö ser ut är ändå Roland själv. Han brukar snitta på 25 000 steg om dagen

– Jag tittar mycket på om gångvägarna ser bra ut. Det är där många olyckor inträffar. Senaste idag hittade jag några frosttäckta plyfaskivor som låg på en gångväg ut till en arbetsplats. Då såg jag till att vi fick ett halkskydd på plats. Sedan kollar jag såklart mycket på fallskyddet. Bland annat om de kopplar sig på rätt sätt. Jag har ofta synpunkter om det inte ser bra ut.

Får du mycket mothugg om du lägger dig i?

– Nej, det har de inget för. Folk med fel attityd och fel inställning ska inte vara på arbetsplatsen. Alla måste acceptera att vi jobbar på ett säkert sätt. Jag säger ofta att alla måste ta ansvar hela tiden. Om de går förbi något som ser farligt ut måste de agera. Och blir de illa bemötta så ska de bara ringa mig direkt så går jag dit.

Den utländska personalen har varit en utmaning i den här dialogen. Då Roland inte kan prata med dem själv har han tvingats gå till deras chef som sedan förklarat för arbetarna vad som gäller.

– Det var svårast i början. Jag ville inte att de skulle uppfatta mig som en polis. De gjorde det i början men nu hälsar vi och de har förstått att jag gör nytta för dem. Att jag är en resurs som de verkligen kan använda för att kunna jobba säkrare.

Något som hjälpt till att lyfta arbetsmiljöarbetet är byggets centrala placering mitt i Stockholm. Dagligen passerar tusentals människor som har ögonen med sig. Det kan vara personer på cykel eller folk som åker förbi med tunnelbanan.

– De ringer och har frågor om arbetsmiljön. ”Ska det verkligen se ut så där?” Sedan kommer Arbetsmiljöverket ut ibland efter att de har fått tips om något. Det är jättebra att folk hör av sig.

Även beställaren Stockholm Stad är ute ”dagligen” på bygget.

– De ringer mig direkt om det är något och säger ”Rolle kolla där borta, det ser inte bra ut där”.

Slutet av förra året var en mörk tid för byggbranschen. Flera dödsolyckor inträffade. Den värsta i Stockholm där fem personer omkom när en hiss rasade.

– Vi har pratat mycket om det som hänt i boden. Det är fruktansvärt.

Mycket av jobbet på Slussen sker från pontoner, vilket gör arbetet extra farligt.

Roland Bergqvist var själv med om en dödsolycka för fem år sedan. Det var i Norra Djurgårdsstaden där en byggnadsarbetare fick en balk i huvudet och omkom.

– Han var ung, lika gammal som min son. Alla olyckor gör att jag hela tiden får en påminnelse om hur viktigt det är att vi jobbar rätt med arbetsmiljön.

Vad tänker du om alla byggarbetsplatser där det idag råder ett mer eller mindre arbetsmiljömässigt kaos?

– Det är sjukt. Det får inte vara så. Vi måste bry oss om varandra, respektera varandra. Sedan måste yrkesarbetarna själva vägra att jobba om det inte finns rätt förutsättningar. Jag vet att det kan vara lättare sagt än gjort, speciellt för utländska arbetare där vissa måste få in pengar för att leva. Men vi måste dit och de som behöver stöd måste söka sig till Byggnads. Och de som driver den där typen av byggen där arbetsmiljön är obefintlig måste in i fängelse, avslutar Roland Bergqvist.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Offren för hissolyckan i Sundbyberg – det här vet vi

Noll olycksfrånvaro under ett år

Gäller för perioden 13 december 2022 till 12 december 2023

Olyckor med frånvaro: 0

Allvarliga händelser (olyckor och tillbud rapporterat till Arbetsmiljöverket): 4

Olyckor med alternativ arbetsuppgift: 2

Totalt rapporterade olyckor: 21

Rapporterade tillbud: 57

Rapporterade riskobservationer: 323

Källa: Skanska

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbygget med noll olycksfrånvaro: ”Ändrat kulturen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig