info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbyggare bröt mot asbestregler

Mörebyggen, storbyggare i Småland, har hanterat asbest utan att anmäla jobben till arbetsmiljöverket. Verket har nu dragit in Mörebyggens asbesttillstånd.

Anställda på Mörebyggen, som saknar den utbildning som krävs, har hanterat asbestmaterial på en arbetsplats i Växjö. Asbesthanteringen var inte anmäld till arbetsmiljöverket, en nödvändig åtgärd för att få sätta igång jobbet. Verket har därför dragit in det asbesttillstånd som Mörebyggen haft.

Också på Möregården, i Kalmar, har Mörebyggen hanterat asbest utan att lämna in en kompletterande anmälan till arbetsmiljöverket. Där har man också fortsatt rivningsjobb där det kan finnas asbest, trots att verkets inspektör Håkan Lindström förbjudit fortsatt rivning.
– Det är allvarligt. Dels på grund av riskerna som de anställda utsätts för men också därför att det finns folk som bor kvar i fastigheten under arbetet, säger Håkan Lindström.
Arbetsmiljöverket kommer att lämna över ärendet till åklagare för prövning.

Staffan Axelsson, Mörebyggens ägare, är oförstående inför anklagelserna.
– I Växjö fanns det ingen uppgift om att det skulle finnas asbest, bara att det fanns Internit. Det är orsaken till att vi inte anmälde asbestarbeten, säger han.
– Och i Kalmar hade kommunen gjort en asbestinventering som visade att det fanns asbest på taket men inte på andra ställen.

Inspektör Sune Hall i Växjö konstaterar att han varit så länge i branschen så att han vet att de skivor som hanterades i Växjö innehåller asbest. Håkan Lindström i Kalmar håller med om att kommunens ansvar för asbestinventeringen på Möregården också behöver utredas.
– Men de hade rivit asbest i två veckor innan de kom in med en kompletterande anmälan och de fortsatte efter det att deras asbesttillstånd dragits in. Jag ser mycket allvarligt på det här, säger Håkan Lindström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbyggare bröt mot asbestregler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig