info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stora risker vid prefabjobb

- Säkerheten måste höjas vid arbete med prefabelement, annars händer det snart en svår olycka. Det säger Håkan Angeldahl, arbetsmiljöinspektör i Stockholm, som utreder flera tillbud med betongplattor. I ett fall rasade 40 ton betong över en plats där byggnadsarbetare nyss gått.

Sedan en tid utreder Håkan Angeldahl flera tillbud med betongbjälklag; prefabelement, för att se vad som gått snett och hindra att det händer igen. Det handlar om ett tiotal tillbud med allt från betongplattor på flera ton, till balkonger.

-Det sker
alldeles för många tillbud med prefabelement. I många fall är det rena turen att ingen kommit till skada. Men jag befarar att det kommer att hända en svår olycka om inget görs, säger han.
Håkan Angeldahl tycker sig se mer prefab och mindre platsgjutet idag. Därmed får man in stora tyngder på arbetsplatserna. Ett prefabelement kan väga runt tio ton och det ställer stora krav på hanteringen.

Bland de
fall han utreder finns ett svårt tillbud i Barkarby, utanför Stockholm, som hände den femte mars. Nästan 40 ton prefabricerat bjälklag, 4-5 plattor, rasade. Entreprenör var ett mindre företag och de la plattorna på en svetsad konstruktion. Men svetsen gav vika och plattorna föll.
– Det kanske mest läskiga var att detta hände först en timma efter att bjälklagen lagts på, när ingen misstänkte att det var osäkert. En byggnadsarbetare hade strax innan gått under elementen, säger han.
Oftast vilar betongplattorna på klackar som finns med i konstruktionen redan från fabriken. Men här låg bjälklaget på en järnplatta som svetsats på stålkonstruktion i efterhand. Arbetarna hade bara hunnit lägga på betongplattorna på ena sidan och på den andra sidan skulle plattorna lagts på senare. Det ledde till en snedbelastning.

– Det jag sett, generellt sett, är att det är relativt få tillbud när man lägger prefabplattor på vanligt sätt. Det vill säga när allt kommer i en stålkonstruktion från fabriken och man senare får rätt antal plattor att lägga i på en gång, säger Håkan Angeldahl.
-Problemet är när det är något som frångår den vanliga rutinen. Om konstruktionen måste kompletteras, eller man måste vänta på plattor och tvingas lämna öppna ytor.

Ett annat problem är när plattorna ska flyttas. Som till exempel när en betongplatta skulle fraktas med två saxliftar. En av dem slog i väggen och plattan lossnade och föll fem meter.
Håkan Angeldahl säger att det är viktigt att se till att det finns en oerhört bra konstruktion. Och att monteringen sker enligt alla konstens regler. Vidare måste man vara noga vid förflyttning av element. Han ska nu ha en dialog med berörda företag som sysslar med prefabmontering.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stora risker vid prefabjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig