info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stora företag nobbar lärlingar

Mellan 400 och 500 lärlingar, som lämnade byggymnasiet i våras, har inte fått någon anställning, trots att byggbranschen går på högvarv. De stora byggföretagen Skanska, NCC, Peab och JM är sämst på att ta emot lärlingar.

Siffrorna kommer från Byggnads som har gjort en rundringning till tio avdelningar i hela landet. Från norr till söder är bilden entydig. Små och medelstora företag anställer lärlingar i större utsträckning än de stora byggföretagen Skanska, NCC, Peab och JM.
– Så här har det alltid varit och vi har inte fått någon bra förklaring. Lärlingarna är framtidens arbetskraft. Om man inte hand om dem och ger dem en yrkesutbildning, så kommer det att saknas yrkesarbetare sedan, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.
Antalet lärlingar som har fått anställning är fler än tidigare år, men Tony Blom, ombudsman på Byggnads understryker att många lärlingar från tidigare årskurser söker byggjobb.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om Citytunneln, där NCC, som är en av huvudentreprenörerna, inte tar emot några lärlingar på det stora byggprojektet i Malmö. Orsaken är att det inte finns någon svensk arbetskraft som kan ta hand om lärlingarna.
Cirka 3500 byggelever lämnade byggymnasiet i våras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stora företag nobbar lärlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig