info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor rörkoncern i konkurs: "Har varit sämre med jobb"

En stor installationskoncern, Torpheimergruppen, har gått i konkurs. Cirka 30 ventilationsmontörer och rörmokare vid Torpheimer i Östergötland förlorar nu jobbet.

Varsel vvs bygg konkurs
Cirka 30 rörmokare och ventilations montörer förlorar jobbet vid konkursen. Foto: Mostphotos

Ytterligare ett byggföretag har gått i konkurs. I slutet av oktober försattes Linköpingsbaserade installationskoncernen Torpheimergruppen i konkurs vid Linköpings tingsrätt, vilket VVS-Forum var först att rapportera om.

I konkursen ingår också dotterbolagen Torpheimer i Östergötland, Torpheimer i Stockholm och Torpheimer System. Torpheimergruppen har verksamhet inom el, VVS och ventilation och 50 anställda berörs av konkursen.

Tobias Jansson, ombudsman på Byggnads region Öst.

Cirka 30 byggnadsarbetare, däribland rörmokare och ventilationsmontörer, drabbas av konkursen på Torpheimer i Östergötland. Under eftermiddagen fick anställda information om konkursen.

”Sämre med jobb”

– Byggnadsarbetarna var inte så förvånade över konkursen, eftersom det har varit sämre med jobb en tid. Men det var ett bra möte och allt är i sin ordning. De har fått sin lön den 25 oktober, så de behöver inte vänta på några pengar, säger Tobias Jansson, ombudsman på Byggnads region Öst, som var med på mötet.

Hur är chanserna att få nya jobb?

–Det är större möjligheter för dessa avtalsområden än för snickarna. Vi ser färre varsel på rörsidan än på byggsidan, men det kan ju inte undgått någon att det är sämre tider, säger Tobias Jansson.

Enligt Torpheimergruppens styrelse är det bolaget Torpheimer i Östergötland AB som har problem. En nedbantad orderbok i Torpheimer i Östergötland i AB i en marknad utan ljusning, skriver styrelsen i ett pressmeddelande, enligt VVS-Forum. De övriga bolagen fungerar väl, men koncernstrukturen orsakar förluster som gör att övriga bolag dras med i konkursen.

Orsakerna till inbromsningen är flera. Inflationen, snabbt höjda räntor och en osäkerhet på marknaden har gjort att många byggprojekt har stoppats och privatpersoner tvekar inför att investera i ett nytt boende.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor rörkoncern i konkurs: "Har varit sämre med jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig