info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Manifestation igång på Östermalm: "Sluta snacka skit"

Stoppa kriminaliteten och rädda jobben. Det är några av kraven som framförs vid en manifestation i Stockholm under tisdagen.

Byggnadsarbetare från hela landet kom till Stockholm i samband med att avtalsrörelsen drog igång. Foto: Margite Fransson

Idag, tisdag 14 februari, inleds avtalsförhandlingarna i byggbranschen. Vid Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm har Byggnads och Byggföretagen kommit med sina respektive avtalskrav.

Utanför byggnaden har byggnadsarbetare från stora delar av landet slutit upp för att hålla en manifestation för frågan de tycker är viktigast.

Många byggnadsarbetare har tröttnat på kriminaliteten i branschen och ställdes sig därför utanför arbetsgivarnas lokaler för att manifestera mot kriminalitet och för schyssta jobb.

”Avtal till att följas. Inga pengar döljas!” och  ”sluta snacka skit gör svart till vit”, var några av slagorden som hördes.

SE FILM FRÅN PLATSEN

Byggnadsarbetarna kom från flera delar av landet.

Joel Carlstén är rörmontör och fackligt aktiv i Byggnads region Öst. Han kom till manifestationen i buss från region Öst tillsammans med ett helt gäng som plockats upp från Linköping, Norrköping och Nyköping. Joel har kämpat för att få med sig folk både från den egna regionen och andra.

– Jag fick idén från de danska byggfacken, som gör en större grej vid varje avtalsrörelse. Där har de till och med bengaler så det är lite som att gå på fotboll. Sedan fick jag hjälp av folk på förbundet att gå vidare med idén och kontaktade Rädda jobben och vi började samarbeta inför den här dagen.

Han tror att den här manifestationen får stor betydelse.

– Vi behöver synas som fack, så att folk i byggbodarna ser att vi gör något aktivt för att förbättra för dem. Och att Byggföretagen inser att de måste ta sitt ansvar mot de kriminella företagen.

Joel Carlstén. Foto: Margite Fransson

I branschen finns folk som utnyttjas, som jobbar för 60 spänn i timmen.

Lotta Jepsen Sjölander är snickare från region GävleDala. Hon är aktiv i Unga Byggare och centralt sammankallande i Näta, byggnads kvinnliga nätverk.

Varför är du här?

– Det finns många anledningar. Fusket i branschen drabbar våra medlemmar som mister sina jobb. I branschen finns folk som utnyttjas, som jobbar för 60 spänn i timmen och människor som har förskräckliga villkor, då det fuskas med arbetsmiljö och boende. Vid tillslag i fjällvärlden har man upptäckt folk som sover på gipsbuntar. Det är inte människovärdigt.

Lotta Jepsen Sjölander. Foto: Margite Fransson.

Vad hoppas du åstadkomma idag?

– Att Byggföretagen ser kraften i vårt kollektiv. Vi har gett dem chans att städa upp men de har hittills inte tagit den, säger Lotta Jepsen Sjölander.

Peter Eriksson från Norrtälje är betongarbetare och fackligt aktiv.

– Jag är här för att visa mitt och vårt stöd till våra representanter i avtalsförhandlingarna, visa att de har oss i ryggen. Det är viktigt att branschen har schyssta företag. För mig är även pensionsfrågan viktig, säger han.

Peter Eriksson. Foto: Margite Fransson

Enligt arrangörerna kan det ha varit ett par hundra personer på plats vid Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. Förutom byggnadsarbetarna kom även Elektriker till adressen för att visa sitt stöd till Byggnads avtalskrav.

Stefan Slottensjö, snickare och fackligt förtroendevald från arrangörsgruppen Rädda jobben berättade inför manifestationen att man vill stötta Byggnads i samband med avtalskraven och samtidigt protestera mot situationen med kriminalitet i branschen.

Bakom Rädda Jobben står medlemskretsar i Byggnads region Stockholm-Gotland.

FAKTA: Tre tidigare avtalsförhandlingar

2020 ”Strejkvarsel”
Det såg tufft ut och Byggnads hotade med strejk, som hade berört 1 400 byggnadsarbetare. Men med bara en dag kvar kom man överens. Några av de viktigaste frågorna enligt Byggnads var att man lyckades enas om ökad tillträdesrätt på arbetsplatser för regionala skyddsombud.

2017 ”Trevlig ton”
2017 lyckades Byggnads och Sveriges Byggindustrier enas om ett nytt byggavtal utan några större stridigheter. Enligt parterna var ”förhandlingsklimatet under hela avtalsrörelsen god”.

2014 ”Tuffa förhandlingar”
Byggnads varslade om stridsåtgärder, men sedan kunde man komma överens med Sveriges byggindustrier om ett nytt avtal, som bland annat garanterade byggavtalets grundlön för anställda hos en underentreprenör som fuskade med löneutbetalningen.

Margite Fransson, reporter
Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Manifestation igång på Östermalm: "Sluta snacka skit"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig