info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor fallrisk stoppade bygge

Byggnadsarbetarna arbetade på hög höjd utan fallskydd. Arbetsmiljöverket lade på onsdagen omedelbara för bud för två byggföretag på en arbetsplats i Västervik. - Risken för olyckor var helt överhängande. De lekte med livet, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström.

– Det är för jävligt att de jobbar på det viset. Det var kanonstora olycksrisker, säger Roland Johansson, ombudsman på Byggnads i Linköping, som också var med vid besöket.
Vid inspektionen av bygget i Västervik upptäckte arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström att olycksrisken var överhängande. Företaget Byggenterprise hade anställda som höll på att lägga takplåt fyra, fem meter upp, helt utan fallskydd. De jobbade på en lagerbyggnad, gick och balanserade på balkar och mellan dem var det stora hål.
-Det var en mycket stor fallrisk, säger Håkan Lindström.
Företaget Combi Montage satte upp skyltar på taket, cirka fem meter upp på en annan byggnad, också de helt utan skydd.

– Jag stoppade jobbet och lade ett omedelbart förbud med vite om 50 000 kronor för båda företagen. Vi gick igenom vad som gällde och alla var medvetna om att de gjort fel. Jag tog också dit Byggmax som är samordningsansvarigt och de måste nu uppdatera arbetsmiljöplanen, säger Håkan Lindström.
Företagen får återuppta arbetena när skydden är på plats.
– De har ringt nu på morgonen och sagt att de tagit dit ställningar, trapptorn och personlig fallskyddsutrustning. Vår personal åker ut för att kontrollera detta, säger Håkan Lindström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor fallrisk stoppade bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig