info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor besvikelse över sprucket samgående

De tre fackförbunden Målarna, Elektrikerna och Fastighets är besvikna att Byggnads har avbrutit den planerade sammanslagningen. – Det är jättetrist. Det är många som är besvikna och bestörta bland våra förtroendevalda och anställda, säger Lars-Åke Lundin, ordförande i Målarna.

Planerna på ett nytt förbund av Elektrikerna, Målarna, Fastighets och Byggnads tog tvärt slut sedan Byggnads har beslutat att hoppa av planerna på samgåendet. Anledningen är att Byggnads inte tycker att det är ekonomiskt försvarbart. Förlusten i det nya förbundet beräknas uppgå till uppemot 100 miljoner kronor.
Men de tre förbundsordföranden för Målarna, Elektrikerna och Fastighets anser att den ekonomiska frågan inte fått utredas ordentligt.
– Jag är förvånad att beslutet kom nu. Det känns inte som vi har diskuterat frågan i botten. Den avbröts under pågående process, säger Hans Öhlund, ordförande i Fastighets.
Elektrikernas ordförande Stig Larsson tycker att Byggnads ekonomiska motiv är för svaga.
– Även om det blir intäktsbortfall och kostnader med ett nytt förbund, så finns det ändå en stor rationaliseringspotential. Dessutom räcker inte småförbunden till i ett större internationellt perspektiv, i exempelvis EU-frågor, säger Stig Larsson, ordförande i Elektrikerna.

Stig Larsson tror att det inte bara är ekonomiska skäl som ligger bakom den spruckna sammanslagningen. De tre förbunden Målarna, Elektrikerna och Fastighets har kommit längre vad det gäller organisationsförändringar än Byggnads.
– Man kan säga att mognadsgraden är större hos oss. Vi på Elektrikerna har redan gjort effektiviseringar sedan ett tiotal år tillbaka, säger Stig Larsson, ordförande i Elektrikerna.
Efter Byggnads avhopp är nu utredningen avslutad.
– Vi ska analysera det här. Men vi kan inte vänta på att Byggnads ska fria till oss. Vi kanske fortsätter med Fastighets och Målarna, säger Stig Larsson, ordförande i Elektrikerna.
Under ett års tid har den planerade sammanslagningen utretts och förberetts i de fyra förbunden. De tre förbunden ser ändå samarbetet som förekommit på central och lokal nivå som positivt.
 – Det finns mycket som är positivt med utredningen. Vi har massor av kontaktytor ute i landet som vi ska jobbar vidare med. Jag vet inte vad som händer i framtiden, men vi stänger inga dörrar, säger Lars-Åke Lundin, ordförande i Målarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor besvikelse över sprucket samgående

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig