info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

Stoppade nio av tio byggen i turistorterna – "Det är så här illa"

Arbetarna saknade skydd mot att falla från hög höjd. Arbetsmiljöverket stoppade livsfarliga jobb på nio byggen i ett tillslag av flera myndigheter. Elva arbetare saknade rätt att jobba i Sverige.

"Vid ett fall kan man skada sig väldigt illa och i värsta fall kan det bli dödlig utgång," säger Maria Björklund, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Västernorrland–Jämtland. Foto: Mostphotos/Arbetsmiljöverket

Under vecka 43 gjorde flera myndigheter arbetsplatsinspektioner i Härjedalen. Majoriteten av byggena hade stora brister och faror.

På nio av de tio arbetsplatser som inspekterades stoppade Arbetsmiljöverket jobbet på grund av fallrisker.

– Det vi ser är ju att byggjobbarna jobbar på höga höjder utan att det finns ett skydd mot att ramla. Det är väldigt allvarligt. Vid ett fall kan man skada sig väldigt illa och i värsta fall kan det bli dödlig utgång, säger Maria Björklund, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Västernorrland–Jämtland.

Fallskydd saknades eller hade allvarliga brister både utomhus och inomhus. Dessutom fanns det risk att skada sig svårt på maskiner eftersom det bland annat saknades klingskydd på sågar. På flera byggen utsattes arbetarna också för allvarliga risker med damm och det brast i skyddsorganisation och samordning av skyddet.

Flera av företagen riskerar nu sanktionsavgifter på grund av det bristande fallskyddet.
– Vi upptäckte också att flera av de utländska företagen inte var anmälda för utstationering i Sverige, berättar Maria Björklund.
Dessa företag rapporteras också för vidare utredning om sanktionsavgifter.

Vid inspektionen uppdagades också att elva personer på byggena inte hade rätt att vara i landet. Fem personer fick avvisningsbeslut och sex uppmanades att lämna landet av polisen.

Inspektionen gjordes efter tips om problem på de aktuella byggena.
– Tyvärr är det vanligt att det är så här illa när vi kommer ut, säger Maria Björklund.

Även Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten deltog i tillslaget, som gjordes i Storhogna, Hamra, Tenndalen, Funäsdalen, Björnrike och Vemdalen. Byggena var nyproduktion av både fritidshus och villor och lägenhetsbygnader.

Jämställdhetsmyndigheten granskade om det fanns fall av människoexploatering. Det tangerar gränsen, enligt myndigheten, som konstaterar att de utländska arbetare som nu måste resa hem kommit hit i god tro. Arbetsgivaren hade sagt de skulle få tillstånd då de kom hit.

Skattemyndigheten hittade också allvarliga fel som att det saknades personalliggare eller att personer som jobbade inte var registrerade. Felen förekom både bland svenska och utländska företag.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
EHRAB 250×600 v48a
EHRAB 250×600 v48b
EHRAB 250×600 v48c

Du läser: Stoppade nio av tio byggen i turistorterna – "Det är så här illa"