info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp för delade turordningsområden

Byggnads uppmanar sina medbestämmandegrupper att säga upp alla delade turordningsområden. Bakgrunden är en dom i arbetsdomstolen (AD) i somras.

Säg upp och omförhandla alla överenskommelser om delade turordningsområden! Den uppmaningen riktar Byggnads till de medlemmar som sitter i mb-grupper.
Orsaken är att Byggnads förlorade ett mål i AD i juli i år.

Domen gällde en uppsägning av två trotjänare från NCC i Halland. De hade arbetat i NCC i 27 respektive 22 år när företaget gjorde en omorganisation som innebar att det turordningsområde, där de hade placerats tidigare samma år, försvann.
Byggnads uppfattning i AD var att NCC vid omorganisationen behållit verksamheten och bara ändrat organisationen. Arbetsuppgifterna fanns kvar och därför skulle de båda ha kvar sina jobb.
AD:s dom gick i stället på arbetsgivarens linje. Eftersom det fanns en överenskommelse om delade turordningsområden gällde den så länge den inte hade sagts upp och löpt ut. Därför kunde de båda trotjänarna bli av med jobben.

Byggnads befarar nu att fler företag än NCC lockas att utnyttja domen i AD till att föryngra personalstyrkan eller att göra sig av med personal som upplevs som obekväm. Därför uppmanar man mb-ledamöterna att agera ”snabbt och effektivt”.
Målet för de förhandlingar som ska genomföras är att se till att det bara finns ett turordningsområde inom ett visst geografiskt område i företagen. Man vill också att varje turordningsområde ska omfatta så stort geografiskt område som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp för delade turordningsområden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig