info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

STOLTA JOBB – Brant och krävande när hundraåring fick ny plåt

Trångt mellan kuporna och en brant lutning uppe på taket. Takkuporna på det gamla kulturhuset i Orsa har varit krävande och utmanande på flera sätt.
– Det är det projekt som jag är mest stolt över, säger plåtslagaren Torbjörn Hansson.

För hundra år sedan byggdes Orsa kulturhus. I år var det dags för en stor renovering med nya takkupor, hängrännor och klä in skorstenar.

Uppdraget gick till Orsa Plåt, där plåtslagaren Torbjörn Hansson är delägare.

– Det är ett stort och omfattande jobb. Det är väl det största jobbet för oss både när det gäller timmar och specialgrejor som runda kupor, säger Torbjörn Hansson.

Orsa Plåt har funnits sedan 1982 och för 2,5 år sedan tog plåtslagarna Torbjörn Hansson & Anders Nyberg över företaget. Plåtföretaget gör mestadels takjobb i Mora, Orsa, men också uppe i fjällvärlden. Det här projektet var annorlunda.

– Det är ett stort tak med många speciella grejor som runda kupor. Det som vi har gjort tidigare har varit mer standard.

Det var brant uppe på taket, 45 graders lutning och tätt mellan kuporna. Foto: Privat

I slutet av april började renoveringen och till en början revs all gammal, solblekt plåt på taket. Inne på verkstaden tillverkade Torbjörn Hansson och hans kollegor mallar av den tegelröda stålplåten. En stor utmaning var att få till den första takkupan som skulle bli förebilden. Det var därför viktigt att mäta rätt och se till att bitarna stämde.

– Vi la ner jättemycket tid för att få allt bra. Det tog lång tid att göra den första kupan.

– Man måste vara försiktig så att det blir snyggt. Det är samma utseende, men vi har förbättrat själva utförandet med tätare och bättre finish.

Torbjörn var orolig att de inte skulle bli klara i tid, men till slut var de klara med första kupan. Efter det rullade arbetet på i ett snabbare tempo.

– Det är viktigt att vara noggrann i början. Om man räknar på varenda millimeter så tjänar du på det i slutändan. Det blir roligare att jobba och finare resultat.

Takkupan tillverkades i verkstaden som bara ligger en kilometer från arbetsplatsen. På så sätt var det lätt att åka till arbetsplatsen och testa provbitarna efter hand.

När alla mallarna till de åtta kuporna var klara arbetade Torbjörn och hans kollega och tillika farbror, Ola Hansson, med monteringen uppe på taket. Nu gällde det att klippa till bitarna och få dem på plats.

Den tegelröda stålplåten är slät och därför var det också viktigt att det inte blev repor och bulor på plåten.

– När du falsar måste du vara noga så att du inte slår med plastklubban på fel ställe.

Det var brant uppe på taket, 45 graders lutning och tätt mellan kuporna.

– Det var krångligt att komma in överallt och svårt att ställa ifrån sig hinken med verktyg. Vi har gjort ett moment i taget. Först tar vi första biten, sedan nästa och nästa.

Vädret har också ställt till det under några tillfällen. En dag i maj så var det helt vitt när de kom till jobbet, andra dagar har det ösregnat. Då jobbade de i verkstaden istället.

– Det är bra när man kan styra själv hur man ska lägga upp arbetet.

Nu är alla takkuporna täckta med ny röd, fin plåt. Det som återstår är att klä in skorstenar och hängrännor, men det är inte lika krångligt som takkuporna.

Renoveringsjobbet är på hemmaplan eftersom Torbjörn är uppväxt och bor i Orsa.

– Det är extra kul att tillföra något här. Vi har fått beröm från folk i byn som tycker att vi har gjort ett väldigt fint plåtjobb på kulturhuset.

Torbjörn Hansson är själv väldigt stolt över det färdiga resultatet.

– Det är väldigt uppseendeväckande. Det är ett projekt utöver det vanliga.

Stolthetsbarometer

Vad & var: Åtta nya takkupor tegelröd stålplåt på kulturhuset i Orsa. Även fem, sex nya helinklädda skorstenar samt hängrännor.

Medverkande: Orsa Plåt. Torbjörn Hansson och Anders Nyberg är både plåtslagare och delägare.

Utmaning: ”Brant lutning på taket, cirka 45 grader och trångt eftersom kuporna satt nära varandra. Första kupan tog jättelång tid.”

Stolthetsbarometer: 10/10 ”Både utseende- och utförandemässigt är det ett väldigt speciellt projekt och som alla ser. Det är det projekt som jag är mest stolt över.”

Bästa tipset: ”Att vara väldigt noggrann i början. Är man noggrann så tjänar du på det i slutändan. Det blir ett finare resultat.”

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: STOLTA JOBB – Brant och krävande när hundraåring fick ny plåt